Синдикатите недоволни от рестриктивния бюджет, предупреждават за протести

Синдикатите недоволни от рестриктивния бюджет, предупреждават за протести
Двете най-големи синдикални организации - КНСБ и КТ "Подкрепа" - се обявиха в понеделник против проектобюджета за следващата година, тъй като, според тях, той ще удари най-бедните слоеве на населението и неминуемо ще доведе до социално напрежение.

"КТ "Подкрепа" отчита тежкото наследство от предишното правителство и огромните трудности, които очакват страната през 2010 г. Въпреки това категорично не може да подкрепи проектобюджета поради изключително рестриктивния му характер и опита на Министерството на финансите да прехвърли тежестите на кризата върху хората на наемния труд и най-бедните слоеве от населението", се казва в становище на синдикалната организация.

Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов от своя страна коментира, че е естествено през следващата година да има социално напрежение и протести, "ако властта остави политиката само в ръцете на финансовия министър".

Някои параметри на проектобюджета за 2010 г.

През бюджета за 2010 г. ще се преразпределят 41.6% от БВП, но след приспадане на постъпленията от ЕС, процентът ще е 38.4%. Тенденцията е същият да спадне до 36.2% през 2012 г.

Общите бюджетни приходи се очаква да са 26.4 млрд. лв. (41.6% от БВП), от тях данъчните приходи са 20.9 млрд. лв., неданъчните - 3.4 млрд. лв., а помощите (основно от европейския бюджет) са разчетени на 2 млрд. лв.

Още

"Отрицателният ръст на вътрешния брутен продукт за 2010 г. предполага задълбочаване на кризата и рецесия в основните икономически дейности", смятат от "Подкрепа". "Свиването на общото потребление е инерционен процес и обръщането на тренда не може да стане в рамките на половин или една година. Ето защо за нас е необяснимо допускането, че още през 2011 г. ще има положителен ръст на БВП от 3.8%, което на практика означава компенсирането на отрицателните тенденции през 2010 г. и получаване на номинален резултат от 5.8%", посочват от синдикалната организация.

"В условията на криза, а кризата за България през следващата година ще бъде най-тежката, ние се опитваме да преразпределим през бюджета по-малко средства, което не е правилно", коментира вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

От КНСБ са на мнение, че са необходими малки, контролирани и временни бюджетни дефицити. "Всички прогнози показват, че тази година няма да има баланс на бюджета, добави Димитров. Във Великобритания бюджетният дефицит ще бъде 12 процента, в Германия - 8 процента. При нас такъв висок процент не може да има, но можем да вземем пари от фискалния резерв, който е точно за това", каза Пламен Димитров.

Синдикатите не харесват и това, че в проектобюджета за догодина няма заложен ръст на пенсии и заплати. КНСБ настоява това, което е записано в Кодекса за социално осигуряване, да бъде изпълнено, и с около 6.5 на сто да бъдат осъвременени всички пенсии по швейцарското правило.

От КНСБ отново настояха да има необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата – идея, която вече бе отхвърлена при пресяването на мерките на социалните партньори, които да влязат в антикризисния план на правителството.

От синдиката прогнозираха, че безработицата през 2010 г. ще нараства и от 300 000 в момента, хората без работа ще достигнат 550 000 души. "Ако към регистрираните безработни добавим и растящия брой обезкуражени лица, то съвсем реален е рискът към края на следващата година да има над 750 000 безработни. Такъв негативен сценарий сериозно ще увеличи дефицита на фонд "Безработица” и допълнително ще натовари системата за социално подпомагане, за което не са предвидени бюджетни средства", се казва в становище на синдиката.

От КНСБ предлагат да има данъчна преференция от 5 на сто при допълнително осигуряване за безработица, да бъде увеличена вноската за помощ при безработица от един на два процента, или да бъдат добавени средства в бюджета, за да бъдат гарантирани правата на безработните.

"Притеснение буди и новият акциз върху цигарите, от който се очакват 305 млн. лева приходи, но това едва ли ще стане и най-вероятно ще се засили сивият сектор", смята зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров.

 Работодателите подкрепиха проекта

Работодателите обаче подкрепят проектобюджета и смятат критиките на синдикатите за неоснователни.

"За разлика от предходни години, предложеният проект на Закон за държавния бюджет за 2010 г. е издържан в духа на реалностите, определени от глобалната криза, която сериозно засегна българската икономика", се казва в становище на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

От Българската стопанска камара (БСК) обявиха, че подкрепят намерението на правителството да остави ниски ставките на основните преки данъци, както и засилването на контрола и събираемостта.

От БСК смятат обаче, че увеличението на акциза за електроенергия оказва натиск върху бизнеса. "Не намираме за достатъчно аргументиран отказа от увеличение на акциза върху алкохола", допълват от БСК.

От БСК искат от началото на 2010 г. държавните служители да внасят както всички останали осигурени лица осигурителни вноски за сметка на получаваното от тях възнаграждение.

Работодателите предлагат да бъдат предвидени възможности за облагане на доходите от SMS-игри и от нелегални хазартни игри в Интернет и трансфери извън страната, които са на стойност над 1,2 млрд. лв.

Пациенти и синдикати в паника от бюджета за здраве

По същото време бюджетът за здравеопазване за следващата година бе обявен за пагубен не само от синдикатите, а и от пациентските организации.

От КНСБ обявиха, че не приемат и проектобюджетите на НЗОК и на здравното министерство за следващата година. От синдиката определиха двата проекта за "пагубни за системата на здравеопазване" и настояха в най-лошия вариант да бъдат осигурени бюджетни средства поне колкото са на ревизирания бюджет за 2009 г. Преди дни стана ясно, че бюджетът за здравеопазване през следващата година ще бъде с 10% по-нисък спрямо тазгодишния.

В понеделник двете най-големи пациентски организации - Конфедерация "Защита на здравето” и Български пациентски форум - настояха да не се намалява бюджетът за здравеопазване догодина, защото това би било фатално, и поискаха среща с премиера Бойко Борисов. По-късно стана ясно, че във вторник те ще бъдат приети от здравния министър Божидар Нанев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?