Синдикатите обещаха ОЦК Кърджали да не фалира, преговаряли с инвеститори

Оловно-цинковият комплекс (ОЦК) в Кърджали няма да бъде обявен в несъстоятелност заради невъзможност да изплаща заемите си. Ще се търси решение спреният от четири месеца завод отново да заработи и да изпълнява инвестиционната програма за изграждане на нови мощности. Тази договореност е била постигната днес между банките кредитори, съобщиха от синдикатите в дружеството, цитирани от БНР.

До края на седмицата се очаква да завършат преговорите между кандидат-инвеститорите в ОЦК и собствениците.

Във вторник за преговори в завода пристигат представители на полския консорциум “Силезия”, а в четвъртък - експерти от френската БНП Париба, която е главен кредитор на собственика на предприятието Валентин Захариев.

В петък вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров съобщи, че полският консорциум е заявил интерес да наеме ОЦК Кърджали за три години. Поляците обещали да платят дължимите 1 млн. лв. за работни заплати.

Металурзите са решили да изчакат и тази седмица и да не подновяват протестите си, каза Бельо Стайков, председател на синдикалната структура на КНСБ в ОЦК. Той обясни, че работниците, които имат платен отпуск, ще излязат още пет дни, а останалите ще ходят на работа.

След преведените по заплата и половина на работниците на Разпети петък, по сметките им не са превеждани други пари, каза Стайков. По думите му остатъкът за плащането на работните заплати ще бъде ангажимент на бъдещия собственик.

В момента между ръководството и синдикатите се изчислявало колко би струвало пускането на завода към днешна дата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?