Синдикатите: Обсъждането на антикризисните марки е притеснително

Не казваме, че мерките на финансовото министерство ще се приложат. Казваме, че те са мислени и обсъждани, което е притеснително. Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев пред БНТ в четвъртък. Изказването му бе във връзка със скандалните мерки на МФ за ограничаване на разходите.

Тези мерки са обсъждани само във вътрешен кръг от хора, добави той и определи като притеснителни разнопосочните сигнали, които идват.

Един ден се вдигат здравните осигуровки, после се отменя предложението, след това остава само за военни, полицаи и така нататък. Не се знае какво става в държавата, посочи президентът на КТ "Подкрепа".

Според него е крайно време да се преосмислят качествата на хората, които вземат решения и то най-вече в сферата на финансите и икономиката. Въпреки това Тренчев заяви, че не всички точки от антикризисните мерки са чак толкова лоши. Той даде пример с продажбата на миноритарни дялове и предложи вместо други точки да се предложи продажбата на въглеродни емисии, от където биха влезли свежи пари.

Попитан дали икономистът Георги Ангелов е инициатор на пакета от мерки, синдикалистът отговори, че Ангелов и кръга около него са млади хора, на които им е широко около врата и въобще не знаят как живее един пенсионер.

Самият Георги Ангелов отрече пред бТВ той да е инициатор на мерките и добави, че не е съгласен с част от тях.

 Временният пакет от мерки, които да бъдат въведени до края на годината с цел да се свият разходите "взриви" държавата.  Най-драстичните сред тях предвиждат намаляване на периода за изплащане на майчинството в пълния размер, облагане на заплатата преди приспадане на осигуровките, облагане на пенсиите над определен праг, въвеждане на принудителен отпуск за бюджетните служители. От МФ обаче отрекоха да публикуваните в медиите мерки да са тяхно дело. От ведомството дори заявиха, че такъв документ няма.

Споделяне

Още от България