Синдикатите отхвърлиха в тристранката лишаването за 1 г. от надбавки при 5 отсъствия

Синдикатите отхвърлиха в тристранката лишаването за 1 г. от надбавки при 5 отсъствия

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна единодушие по предложението семействата да се лишават от детски надбавки за цяла година при определен брой отсъствия от задължителните предучилищни групи в детските градини и от училище.

Против предложението са били двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа". Правителството в лицето на социалното и образователното министерство подкрепя предложенията, работодателите също, но с някои допълнителни искания.

Промените в Закона за социалното подпомагане предвиждат ако дете отсъства три дни в месеца по неуважителни причини от задължителна предучилищна група или има неизвинени отсъствия от пет учебни часа в училище за месец, месечните помощи на семейството да се спират за една година.

Санкции има и сега, но те предвиждат за същия брой отсъствия детските надбавки да се спират само за съответния месец.

Помощите за отглеждане на дете се отпускат на семейства, в които доходът на човек е под 500 лева. Ако сумата е до 400 лева на месец, се дават 40 лева за едно дете, 90 лева - за две, 135 лева - за 3 деца, 145 лева - за четири и по 20 лева за всяко следващо. Детски получават и семейства с доходи на човек между 401 и 500 лева, но те са 80% от размера, който се дава за по-ниски доходи.

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов коментира, че в предложението не става въпрос санкция, а за отнемане на права.

“Пет неизвинени отсъствия се натрупват дори само от закъснения. До момента няма анализ, който да показва, че спирането на помощите по някакъв начин допринася за увеличаване на посещаемостта на училище“, каза Ваня Григорова от КТ “Подкрепа“.

Зам.-министърът на образованието Деница Сачева обясни, че парите, които няма да отиват при семействата, ще се връщат към учебното заведение.

Бизнесът на свой ред настоя, че месечните социални помощи освен с общественополезен труд трябва да се обвържат и със сезонна селскостопанска заетост. 

Споделяне

Още по темата

Още от България