Синдикатите подкрепят управлението до приемането на нов Изборен кодекс

Синдикатите подкрепят управлението до приемането на нов Изборен кодекс

Представители на синдикатите подкрепиха идеята кабинетът да работи, докато се приеме новия Изборен кодекс и предупредиха за масови стачки в металургията и ”тиктакащи бомби" в производствения сектор.

Председателя на КНСБ Пламен Димитров обясни пред бТВ, че става все по-ясно, че това Народно събрание няма да завърши мандата си и дори неговите поддръжници му дават едва няколко месеца. Според него не бива да се допуска грешката от февруари да се хвърлят оставка без да са взети важни решения.

”Оставка утре значи, че няма да има нов Изборен кодекс", коментира той и добави, че хората ще останат излъгани, ако не разберат, че е нужно технологично време, за да бъде приет нормативният акт.

Константин Тренчев от КТ ”Подкрепа" допълни, че политиците трябва да разберат, че така не може повече. По думите му гражданите искат почтеност, докато ”мотивацията на нашите политици е само да консумират властта".

Пламен Димитров обясни, че са нужни спешни решения в енергетиката и най-вече за определяне на цената на въглищата. Той предупреди, че много миньори смятат да излязат на протест в края на седмицата. Сериозни проблеми и социално недоволство има в ”Български пощи”, БДЖ и ВМЗ-Сопот

”Тиктакащата бомба" на ТЕЦ-овете „Марица изток" и ”Бобов дол" е продиктувана от липсата на корекция в цената на въглищата с години”, каза Димитров. Президентът на КНСБ допълни, че доходите са огромен проблем в страната.

”Хората няма как да посрещнат есента с тези доходи", каза той и се е обяви за повишаване на минималната работна заплата, ваучери за храна и социални мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от България