Синдикатите поискаха от държавата да покрие дълговете на болниците

КНСБ и Подкрепа поискаха да се покрият дълговете на болниците и реални цени на медицинските дейности, както и право на стачки на работещите в здравеопазването. Това стана след съвместно заседание на ръководствата на двата синдиката с тези на Българския лекарски съюз и Националната асоциация на работодателите в здравеопазването.

Общото мнение на всички участници е, че болничното здравеопазване е недофинансирано.

При необходими 1.1 млрд. лв. са осигурени едва 607 млн., аргументират се синдикатите и посочват, че това е с близо 170 млн.лв. по-малко от финансирането на болничното здравеопазване през миналата година. В същото време броят на преминалите болни през държавните болници за първите 6 месеца се е увеличил с около 6 % спрямо 2003 г., а в общинските болници - с около 2 на сто..

Около 145 млн.лв. от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са изплатени през първите 6 месеца за болнично здравеопазване, от общо 245 млн. за 81 клинични пътеки за тази година. Не достигат още 61 млн. за останалите 31 клинични пътеки, които трябва да се въведат до края на годината.

Нереалните цени на клиничните пътеки и недоброто планиране на здравния бюджет водят до натрупване на дългове на най-много и най-добре работещите болници, твърдят още синдикатите и лекарския съюз.

Към 30 юни дълговете на болниците са 120 млн.лв., като 20 млн. от тях са на общинските болници.

Трябва да се изплатят всички натрупани задължения на болниците, каза председателят на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов. Възможни източници за тези допълнителни средства са бюджетът чрез министерството на здравеопазването и здравната каса. Според Кехайов, трябва да се актуализира бюджета на здравната каса.

Участниците в средата настояват спешно да се свика извънредно общо събрание на здравната каса в началото на септември, както и спешна среща с парламентарната комисия по здравеопазване и представители на здравното министерство.

Синдикатите искат за здравеопазване да се отделят минимум 6% от БВП, както НДСВ обеща в програмата си за управление. Трябва да се реши и проблемът с огромния брой неосигурени здравно българи, които са 2.1 млн.души.

В същото време, пред Би Ти Ви председателят на парламентарната здравна комисия Атанас Щерев съобщи, че догодина в 30 подбрани болници ще бъде въведена нова система за финансиране, която ще спре кешовите плащания. От 2006 г. в системата ще бъдат включени всички болници в страната. Щерев допълни, че се търсят пътища за оптимизиране на болничната и доболничната помощ и въвеждане на европейски норми при определяне броя на лекарите на определена численост от населението.

Споделяне

Още от България