Синдикатите поискаха "Стомана" пак да получава вода от празния яз. "Студена"

Трябвали по 5 - 6 хил. куб. метра, ако алтернативните водоизточници замръзнат

Сн. БГНЕС

Двете основни синдикални организации в областта на металургията искат от премиера Бойко Борсов стоманодобивното предприятие "Стомана Индъстри" да получава вода от изпразнения яз. "Студена".

Именно заради разрешението "Стомана", както и "Топлофикация Перник" да получават вода от "Студена" при намаляващ обем на язовира, беше обвинен екоминистърът в оставка Нено Димов. В събота той беше оставен за постоянно в ареста по искане на прокуратурата. Досега е и единственият обвинен за водната криза в Перник, заради която 97 000 души са на сериозен воден режим.

Доставките от "Студена" за "Стомана" бяха спрени при избухването на кризата с липсата на вода.В доклад на "Софийска вода" дори беше посочено, че предприятието консумира огромни количества вода. Заради тези констатации от "Стомана" обявиха, че ще седят ВиК дружеството, което обслужва столицата. От там обявиха, че на практика това е невъзможно.

Покрай Коледа започна търсене на течове от тръбите, които преминават през територията на "Стомана".

Сега синдикалните организации "Металици" към КНСБ и "Металургия" към КТ "Подкрепа" настояват въпреки кризата и драстичният воден режим, който скоро може да премине в доставки с водоноски, "Стомана" да може да ползва 5 – 6 хиляди куб. метра вода от "Студена". Обяснението е, че алтернативните водоизточници, които предприятието ползва в момента, може да замръзнат при по-ниски температури.

"Това е изключително опасно, защото ще доведе до тежки последици върху металургичното оборудване и в крайна сметка до трайно спиране на дейността на предприятието", пише в писмото на синдикатите до премиера. В него се припомня още, че в "Стомана" работят 1500 от Перник. В същото време предприятието е единственото стоманодобивно предприятие в България.

Според синдикатите осигуряването на възможност да се ползват по 5 – 6 хил. куб. метра вода от "Стомана" няма да се отрази на водния режим в Перник, тъй като количеството е малко.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?