Синдикатите предварително плашат със стачка бъдещия собственик на БТК

Двете федерации на телекомуникациите към КНСБ и КТ "Подкрепа" заплашиха предварително бъдещия собственик на БТК със стачка, ако не удовлетвори социалните им искания.

В разпространена в петък обща позиция синдикалистите оценяват сделката за БТК като неизгодна не само за работещите в държавния телеком, но и за българската държава.

Точно преди седмица Агенцията за приватизация съобщи, че започва финалната техническа подготовка на приватизационния договор за БТК и кани купувачът "Вива венчърс" да го подпише най-късно до 20 февруари т.г. От компанията, дъщерна на американския инвестиционен фонд "Адвент" веднага декларираха пълна готовност да подпишат и изпълнят клаузите на договора, след като чакаха близо 5 месеца това да се случи.

В днешното си съобщение, цитирано от БТА, синдикалистите настояват купувачът да признае и да изпълнява досегашния Колективен трудов договор в БТК, сключен с държавата. Към Агенцията за приватизация пък те отправят искането си да запише в приватизационния договор запазването на следните работни места в телекома - за 2004 г. най-малко 24 010, през 2005 - 22 300 и през 2006 - 20 530 работни места.

Следващото искане на синдикатите към "Вива венчърс" е да осигури най-малко 45 млн. евро за реализиране на социални програми и още през тази година да увеличи замразените през последните 5 години работни заплати в БТК.

На финала на исканията си синдикалистите съобщават, че са потърсили помощта на международните синдикати и заявяват, че ще защитават интересите си включително и с протестни действия.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?