Синдикатите продължават да настояват за оздравяване на “Кремиковци“

Синдикатите продължават да настояват за оздравяване на “Кремиковци“

Около 200 души, служители на металургичният комбинат "Кремиковци", се събраха на протест в София в понеделник заради пропадането на оздравителния план за предприятието.

Той бе отхвърлен от облигационерите, държавата също отказва да го подкрепи, тъй като инвестициите не са съобразени с постигането на екологичните изисквания, и единственото възможно бъдеще за комбината е ликвидация.

Протестиращите се събраха пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) с искането да се срещнат с енергийния министър Трайчо Трайков. След като около час никой от ведомството не слезе при протестиращите, те се разотидоха.

Металурзите ще настояват за ясна позиция на държавата по оздравителния план, заяви лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Председателят на федерация "Металургия" към КТ "Подкрепа" Людмил Павлов обясни, че служителите на комбината са против ликвидацията на "Кремиковци" и че за тях единственият вариант е приемането на оздравителен план и запазването на три вида производство, които не замърсяват околната среда.

Това са стоманодобивното производство, завода за непрекъснато леене на стомана и стан 1700 за горещо валцуване.

Според Павлов "Булгаргаз" и НЕК имат реалния шанс да станат мажоритарния собственик в "Кремиковци" и да бъде одобрен оздравителен план за комбината.

Павлов каза, че така ще се запазят 3000 работни места. По думите му, не може за поредна година да се твърди, че единственият изход от ситуацията е ликвидацията и упрекна министър Трайков в обслужването на частни интереси.

Павлов посочи, че вариантът ликвидация означава единствено желание да бъдат скрити всички следи за източването на комбината.Според изчисленията на КТ "Подкрепа" за една година 4000 души са освободени от "Кремиковци".

Павлов обясни, че ако във вторник получат разрешение за протест, работниците отново ще се съберат, но този път пред Министерски съвет – "при началника на всички министри".

Споделяне

Още от България