Синдикатите протестира срещу липсата на социални гаранции при приватизацията на електроразпределителните дружества

Работещи в сферата на енергетиката от електроразпределителни дружества в София, Варна, Стара Загора, Горна Оряховица и Плевен се събраха на протест пред Народното събрание.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Не на антисоциалната приватизация" , "Приватизация на тъмно - не, за да не стоим на тъмно", "Без диалог със синдикатите път към Европа няма", "Енергийната стратегия - епидемия или ракова метастаза", "Искаме конституционното си право на стачка".

Основното искане на протестиращите е да има социален елемент в стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Работещите в отрасъла настояват да знаят предварително отношението на бъдещите собственици на ЕРД към трудовата заетост, доходите, условията на труд, ползването на колективните трудови договори.

"Надяваме се чрез серия от протести да се постигне спирането на приватизацията", каза Мирослав Митовски, президент на федерация "Енергетика" към КТ "Подкрепа".

Според протестиращите с приватизацията има опасност села, отдалечени от града и с малко жители, да останат без ток, тъй като поддръжката по електроразпределителната мрежа няма да е изгодна за бъдещите инвеститори.

Утре протестите ще продължат пред сградата на парламента. Във втория ден на протеста се очаква енергетиците да се срещнат с парламентарните групи на БСП и ОДС, както и с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Споделяне

Още от Бизнес