Синдикатите са против новата методика за заплащане на чиновниците

Федерация на независимите синдикати от държавното управление към КНСБ излезе в петък с позиция, че е против “каквито и да било нови идеи на заплащане в държавната администрация“ без предварителното им съгласуване с тях.

От синдикалната организация настояват да им бъде представен новият модел на заплащане, в противен случай, според тях, ще има посегателство на права и ще бъдат принудени да предприемат съответните законни синдикални действия.

Преди два дни вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков представи нова схема за плащане на чиновниците, при която 75% са твърда сума, а 25% бонуси. В четвъртък социалният министър Тотю Младенов коментира, че тя няма да намали възнагражденията на държавните служители. Според синдикалисти обаче при новата схема ще бъдат орязани 25% от дохода на чиновниците.

В петък Младенов коментира, че още няма консенсус между работодатели и синдикати за увеличението на минималната работна заплата.

Според министъра на труда и социалната политика е крайно време в България да се върви към определяне на минималната работна заплата на ниво браншово колективно договаряне. По думите му работодателите и синдикатите на това равнище най-реалистично могат да кажат колко да е минималното възнаграждение.

Младенов допълни, че още малко време ще е нужно на работодатели и синдикати, за да намерят обща позиция. “Не искам да взимам страната нито на синдикатите, нито на работодателите, мисля, че правилната политика е те да преговарят и да стигнат до общо решение“, каза министърът.

Синдикатите предлагат механизъм за нарастване на минималната заплата, според който от 1 юли тя трябва да стане поне 270 лева, така че след заплащането на осигуровките и данъците да е над прага на бедността, който е 211 лева. Работодателите обаче не се съгласни да има увеличение на минималната заплата в кризата. Според тях възнаграждението трябва да обвързано с производителността.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?