Синдикатите са против раздвижването на "спящите" акции

Синдикатите са против раздвижването на "спящите" акции

Синдикатите са категорично против втория опит на финансовото министерство да раздвижи "спящите" акции от масовата приватизация, става ясно от съвместна позиция на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Категорично се противопоставяме на принудителното прехвърляне на акции, заложено в целите на предлагания законопроект на МФ, заявяват синдикатите.

Идеята на министерството е да направи опит да активира собствениците на акциите да се разпоредят с тях, а ако не ги потърсят за определен брой години - средствата да отидат в Сребърния пенсионен фонд.

"Това би било грубо нарушаване не само правото на свободно разпореждане с частна собственост, но и правото на избор", се казва в позицията на синдикатите.

МФ предлага инвестиционен фонд да поеме управлението на непотърсените "спящи" акции, като притежателите на книжата ще имат 5 години да ги изкупят обратно и още 5 години да получат тяхната равностойност в левове. Ако и това не се случи, следва конфискация в полза на държавния бюджет.

"Осребряването на дяловете би довело до сериозни негативни последици за българския капиталов пазар. То предполага силно увеличаване на предлагането на акции от публични дружества на регулирания пазар", посочват синдикатите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес