Синдикатите са срещу идеята да се облагат пенсиите на работещите пенсионери

Идеята на новия управител на НОИ и доскорошен зам.-министър по труда и социалната политика Христина Митрева пенсиите на работещите пенсионери да се облагат с данък си навлече гнева на синдикатите.

“Ако един пенсионер работи, парите му за старост ще бъдат най-вероятно обложени с данък“, каза в интервю за в. “24 часа“ управителят на НОИ Христина Митрева. Сега върху пенсията не се начислява данък. Според Митрева обаче никъде по света никой не получава пълна заплата и пенсия едновременно. “Ще се опитаме и ние да прецизираме режима“, каза тя.

Това било справедливо, защото когато един пенсионер взема допълнително възнаграждение, все пак трябвало да има някакъв ограничител. Подобна практика у нас е съществувала и преди. На 1 лев от пенсията удържали 35 ст. Конституционният съд обаче я отменил през 1997 г.

Според Митрева причината за това било известно неразбиране - мотивът не бил съгласуван с НОИ и със социалното министерство. Тепърва обаче ще се търси най-добрият вариант. “Ще съгласуваме и с НАП, и със синдикатите, и с бизнеса“, уточни управителят на НОИ.

Синдикатите обаче скочиха срещу тази мярка.

“Да се обсъжда облагане на пенсиите на работещите пенсионери в условията на криза, е неподходящо“, каза вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. “Подобно предложение изхожда от общите режими на държавите членки в ЕС, които не позволяват едновременно да се взима пълна пенсия и пълна заплата, но сега не му е времето да се обсъжда“, допълни Димитров.

“За мен лично това говорене по принцип е вредно“, заяви пък вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той каза, че може да се мисли за вариант пенсиите да не се получават в пълен размер, но не и да се облагат.

Според Манолов и Димитров трябва да се мотивира нуждата от подобно предложение, да се направят предварителни разчети, да се потърсят и други варианти, да се избере и подходящото време за обсъждането на подобна мярка. Според тях обаче е задължително това да става със социалните партньори.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?