Синдикатите съгласни на съкращения във ВМЗ срещу визия за спасяване

Идната седмица се очакват пари за частично погасяване на забавените заплати, каза Делян Добрев

Синдикатите съгласни на съкращения във ВМЗ срещу визия за спасяване

Профсъюзите са наясно, че е необходима оптимизация на персонала на ВЗМ-Сопот, но няма да се съгласят на масови съкращения без правителството да има ясна визия за спазването на закъсалите финансови заводи, чиято приватизация се провали през миналата седмица именно заради условието за запазване числеността в предприятието. Това заяви пред БНР в неделя президентът на КНСБ Пламен Димитров. По-късно през бТВ пък министърът на икономиката, енергетиката и у,тирзма Делян Добрев съобщи, че в началото на идната седмица се очакват приходи от изпълнени вече поръчки от оръжейните заводи, с които да се погасят малка част от забавените с три месеца заплати.

Добрев каза още, че в процес на договаряне е и нова малка поръчка за ВМЗ, от която ще дойде аванс и той също ще отиде за издължаване на трудовите възнаграждения. Сключването на този договор обаче зависи от хода на заведеното срещу ВЗМ-Сопот дело за обявяване в несъстоятелност от „Механичен завод – Девин“. Засега ще се залага на съкращаването на разходи в предприятието, където работят 3200 души, а кандидат-приватизаторът „Емко“ искаше да ги сведе до 1200.

Пламен Димитров коментира още, че оптимизацията на персонала не означава, че това е единственото действие, към което трябва да гледаме всички заедно. „Това е елемент от общия ред на спасяване на предприятието. Намирането на нови, допълнителни поръчки и гарантирането на едни оптимални разходи от гледна точка на горива, материали, енергия и тогава идват разходите за хора. Ние няма да се съгласим да режем хора, без да има някаква ясна визия за спасяването на предприятието“, заяви синдикалистът.

Планът за преструктурирането на предприятието ще бъде представен на социалните партньори в понеделник, съобщи от своя страна изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев.

„Там, където има дублиращи мощности или там, където можем да съберем на едно място всички механични детайли, които могат да бъдат работени в едни цех, за да намалим разходите – като потребление на електричество, пара, вода. Също така, ще пристъпим към закриване на дейности, които не носят приходи на дружеството, а само разходи на този етап, за да можем да намалим тежестта, която постоянно носим“, каза Стоенчев, цитиран от БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?