Синдикатите съветват да се инвестира в услуги, вместо да се вдигат детските с 15 лв.

Повишаването на майчинските обезщетения и детските надбавки да се замени с предоставяне на социални услуги, предлагат от КНСБ. По техни сметки, тази политика ще създаде 27 хиляди нови работни места. Предложението е в рамките на проекта "От раздаване към предоставяне", който бе представен от изпълнителния секретар на синдикалната организация Ася Гонева.

Идеята е вместо пари "на ръка" родителите да получават възможност децата между 1 и 5-годишна възраст да се гледат от бавачка почасово вкъщи, да се осигуряват придружители от и до детското заведение, образователни услуги и т.н. За хората с увреждания също се мисли какви социални услуги могат да се предложат вместо увеличение на пенсиите за инвалидност.

По думите на Гонева, за изпълнение на тези услуги могат да бъдат наемани хора от най-уязвимите групи на пазара на труда. Това са младежи до 29 години, регистрираните безработни над 55 години, безработни хора с увреждания, изброи тя.

От КНСБ предлагат тази реформа да бъде финансирана с "част от средствата, насочени към семействата с деца", а именно 15-те лева, с които се увеличава помощта за второ дете, както и средствата за отглеждане на дете до 3 години.

Около 540 хиляди са семействата, на които се изплащат семейни помощи за деца, посочи Гонева. По думите ѝ, ако се допусне, че поне десет процента от тях пожелаят да ползват новата социална услуга, това прави 54 хиляди семейства с деца, които не са настанени в детски заведения.

По думите на изпълнителния секретар на КНСБ, идеята вече се ползва с подкрепата на социалния министър Хасан Адемов. Тепърва предстои обаче тя да бъде разгледана на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Споделяне

Още от България