Синдикатите се оплакват на Станишев от ЕКОФИН и Николай Василев

Синдикатите се оплакват на Станишев от ЕКОФИН и Николай Василев

Синдикатите реагираха в събота на засилващите се гласове за замразяване на заплатите в държавната администрация с протестно писмо до премиера Сергей Станишев и българските министри.

Обект на гнева на Федерация на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ (ФНСДУО) са Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) и министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

В писмото, разпространено от пресцентъра на КНСБ, се изразява категорично несъгласие на федерацията и синдикалните членове, работещи в структурите на държавната администрация, с препоръката на ЕКОФИН за ограничаване на темпа на растежа на заплатите в публичния сектор.

Преди няколко дни в Брюксел Съветът на финансовите министри от ЕС одобри становище по конвергентната програма на България, в което беше високо оценена благоразумната фискална политика на правителство. Бе препоръчано обаче продължаване на политиката, гарантираща стабилна фискална позиция, чрез ограничаване на публичните разходи, с оглед справяне с външните дисбаланси. По-специално България трябва да ограничи темпа на растеж на заплатите в публичния сектор, с оглед влиянието на този фактор за цялостната конкурентоспособност на икономиката. Страната ни трябва да продължи и политиката на подобряване на ефективността на публичните си разходи.

В писмото на синдикатите от събота се казва още, че заявлението на министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, че на този етап не се очертава увеличение заради икономическата криза, е несъобразено с положението на служителите в изпълнителната власт.

''Намираме се в условията на незапомнена криза и да говорим за увеличение на заплатите е все едно да говорим за посещение на театър по време на урагана "Катрина", разясни преди дни министър Василев.

Според него евентуално увеличение на заплатите в бюджетния сектор може да се обсъжда едва, след като се видят резултатите от изпълнението на бюджета. ''В средата на март е рано да се говори за увеличение на заплатите'', посочи Василев, въпреки че Законът за държавния бюджет предвижда ръст на заплатите с 10 % от 1 юли.

Министърът на държавната администрация разказа как в неформален разговор с останалите министри, включително и с финансовия министър Пламен Орешарски, било установено, че надали ще има ведомство, което да осигури макар и част от заложеното в бюджета 10-процентно увеличение на заплатите от 1 юли.

"Възнагражденията на държавните служители и без това са недостатъчни, а министър Василев на практика обявява тяхното замразяване", възмущават се синдикалистите.

От ФНСДУО при КНСБ категорично заявяват, че доходите не отговарят на натовареността и отговорността на служителите. Периодичните съкращения, мотивирани с “оптимизация на персонала” и граничещите с политически цинизъм съкращения, заложени в Закона за бюджета с цел увеличение на заплатите създават несигурност в работещите в структурата на държавната админситрация.

Според ФНСДУО-КНСБ действията на правителството за замразяване на заплатите в публичния сектор за пореден път превръщат в заложници хората на труда от публичния сектор, които са сред тези с най-ниски доходи.

"Не стряскайте държавната администрация с безпаричие и съкращения, тя е Ваша и работи за обслужване на обществото!", призовават от федерацията министър-председателя и министрите.

Насочен към темата за бюджетните заплати, в интервю за Дарик радио премиерът Станишев не даде конкретен отговор. Той отбеляза, че се прави всичко възможно да се осигури на първо място повишаване на доходите на тези, които бяха в прехода най-ощетени - възрастните хора на България.

"В държавния сектор вкарахме едно ограничение в разходите на всички министерства, ще направим всичко възможно да има увеличение на заплащанията. Това ще зависи от изпълнението на бюджета в голяма степен", каза Станишев.

Той репликира сравнението на Николай Василев със забележката, че "животът не е само материален и на театър е хубаво да се ходи, както и на кино, даже по времето на ураган".

Споделяне

Още от България