Синдикатите се съгласиха на варианта Велчев за образованието догодина

След двудневни ефективни протести на повече от половината училища в страната в края на миналата седмица, в понеделник организаторите от КНСБ и КТ "Подкрепа" приеха варианта на финансовия министър за финансирането на образованието догодина.

След тричасови преговори, председателите на трите учителски синдиката към двата профсъюза заявиха, че са се споразумели с финансовото и образователното министерства Милен Велчев и Игор Дамянов да подкрепят в парламента увеличение със 100 млн.лв. на средствата за образованието, предвидени в проектобюджет 2005. На преговорите са присъствали зам.финансовият министър Любомир Дацов и главният секретар на образователното ведомство Димитър Данев.

В гласувания от правителството и внесен в Народното събрание вариант, за сферата на образованието са предвидени 4.2% от Брутния вътрешен продукт (БВП). По време на стачката си миналата седмица КНСБ и Подкрепа издигнаха искане за 6 на сто от БВП още догодина, което е увеличение с над 700 млн.лв. спрямо планираните от кабинета.

Договорените днес 100 млн.лв. в повече съвпадат напълно с прогнозата на финансовия министър Милен Велчев за допустимото увеличение на средствата за образованието за догодина.

Преди повече от три седмици Велчев прогнозира, че ще успее да убеди Международния валутен фонд по време на декемврийската мисия във възможностите на държавата да събере с около 100 млн.лв. повече от планираните приходи 2005, за да ги използва за увеличаване на разходите за образованието.

Според днешните договорености със синдикатите, допълнителните 100 млн.лв. ще бъдат изразходвани приоритетно за квалификация и преквалификация на учителите, за повишаване на енергийната ефективност на училищата, за закупуване на компютри, за подобряване на условията за обучение на ученици в средищните училища - които обслужват няколко населени места, включително закупуване на микробуси, ремонт и оборудване.

Тепърва в Народното събрание ще се обсъжда откъде да бъдат взети тези 100 млн.лв., уточни след преговорите зам.министърът на финансите Любомир Дацов. Затова и започналата днес подписка на учителите пред парламента ще продължи, подписки ще има и в други градове.

Обект на допълнителни разговори ще бъде искането на учителите за 10% увеличаване на работните им заплати от 1 октомври т.г., за 1% клас прослужено време и за въвеждане на безплатни учебници за учениците от втори до четвърти клас.

Още от България