Синдикатите ще протестират поединично за болничните

Синдикатите ще протестират поединично за болничните

КНСБ е отложила готвения за следващата седмица протест срещу идеята първият ден от болничния да не се плаща, съобщи БНР. КТ "Подкрепа" обаче ще излезе на улицата на 27 ноември. Протестът им ще е на пл. "Александър Батнеберг" в София под наслов "Болните работници не са престъпници".

КНСБ остава в протестна готовност и ще прецени какви действия да предприеме според ситуацията. Решението е на база допитване до синдикалните структури.

Идеята първият ден от болничния да не се плаща бе лансирана след коалиционен съвет на управляващите. Оправданието е, че така ще се ограничи броят на фалшивите болнични листове. Работодателите подкрепиха мярката. Сидникатите веднага заявиха, че няма допуснат подобна промяна толкова лесно. Няколко дни по-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че не подкрепя идеята.

Засега не е насрочено заседание на тристранката, на което да се обсъждат други идеи за ограничаване на фалшивите болници. Лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов нямат покана и от премиера.

Междувременно правителството лансира друга мярка – броят на болничните дни да бъде ограничен до 15 на година.

Споделяне

Още по темата

Още от България