Синдикатите смятат, че минималната заплата може да стане 290 лева през юли

Минималната работна заплата да се увеличи от 240 на 290 лева от 1 юли, настояват синдикатите. В петък от КНСБ заявиха, че при минимална заплата от 290 лева, след облагане работникът ще получи чисто 229 лева, а това е с 40 лева повече разполагаем доход, който ще се инвестира в икономиката. Освен това в бюджета от осигуровки щели да влязат допълнително 10 млн. лева.

Синдикатите представиха увеличението на минималната работна заплата като сигурно и въпросът бил с колко ще се увеличи тя. По време на проговорите на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обаче работодателите многократно заявиха, че принципно подкрепят нов механизъм за изчисление на минималната работна заплата, но не и самото увеличение.

От КНСБ предлагат въвеждане на механизъм за увеличаване на минималната работна заплата според нарастването на прага на бедността и на средната работна заплата за страната. Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че при сегашната минимална заплата от 240 лв. работникът получава 190 лв. или с 21 лв. по-малко от официалния праг на бедността.

Ако минималната работна заплата стане 290 лв., работодателите ще бъдат натоварени с допълнителни 50 лв. за месечното възнаграждение на работника и с 8.60 лв. за осигуровки. Според разчетите на КНСБ до края на годината разходите за всеки работник на минимална заплата ще нараснат с около 352 лв., а общата тежест за всички работещи на минимална заплата, ще нарасне с близо 57 млн. лв.

Синдикатите предлагат още два варианта за нарастване на минималната заплата от 1 юли със стойности от 270 лв. и от 310 лв. Според Пламен Димитров до края на май трябва да се постигне споразумение за размера на увеличението, а до средата на юни – да има и политическо решение. Според Димитров увеличението на минималната заплата от първи юли е гарантирано. Въпросът бил с колко.

Споделяне

Още по темата

Още от България