Синдикатите в БДЖ искат 15% увеличение на заплатите

Синдикатите в БДЖ поискаха заплатите им да бъдат увеличени с 15% и преговорите с ръководството да започнат незабавно. Същото искане браншовиците поставят и за работещите в държавната компания "Железопътна инфраструктура".

В декларации, подписана от лидерите на Синдиката на железничарите в България, Съюза на транспортните синдикати, Национален железничарски синдикат "Подкрепа" и Федерацията на транспортните работници "Подкрепа" до изпълнителните директори на двете компании, се посочва, че доходите на железничарите значително изостанали от темповете на нарастване на минималната и средната работна заплата за страната.

Синдикалистите протестират срещу самоцелно закриване на участъци от жп-мрежата, както и неоправдано ниските, според тях, договорни цени за превоз с определени клиенти, като "Кремиковци" и други.

В декларациите се настоява за преглед на Колективния трудов договор. Синдикатите искат ръководствата на БДЖ и НК "Железопътна инфраструктура" да им предоставят и спецификациите към сключените договори и икономическите резултати и анализи от закритите линии и спрените пътнически влакове на двете дружества.

Споделяне

Още от Бизнес