Синдикатите в БНР искат да се отложи конкурсът за нов директор

Синдикатите в БНР настояват конкурсът за нов генерален директор на радиото да бъде отложен, тъй като се опасяват, че изборът може да бъде блокиран или обжалван. Те изразяват безпокойство по повод намерението на Съвета за електронни медии (СЕМ) да обяви процедурата през този месец.

Синдикатите са изпратили своята позиция до президента Росен Плевнелиев.

Опасенията на синдикатите са, че изборът може да бъде манипулиран и опорочен. Те уточняват, че според Закона за радиото и телевизията СЕМ е в състав от пет души, като трима от тях се избират от Народното събрание. Към днешна дата един от членовете на парламентарната квота е с изтекъл мандат повече от година.

При тези обстоятелства гласуването му може да бъде атакувано, а изборът - обжалван. В случай, че човекът с изтеклия мандат се оттегли от вота за директор, участниците в гласуването остават четирима и е възможно да се стигне до блокиране на избора при разделяне на гласовете за най-добре представилия се кандидат в съотношение 2:2.

"Освен това, изборът на генерален директор на БНР е вид обществен договор, а колкото и да не ни се иска - и политически договор. Затова е логично желанието на новото парламентарно мнозинство след предстоящите избори за 42-о Народно събрание да излъчи свой представител в медийния регулатор", казват синдикатите в БНР.

Според тях в сегашната икономическа и социална ситуация "не би трябвало някой да има интерес да предизвика криза в обществените медии".

Споделяне

Още от България