Синдикатите в Гърция подготвят стачка заради пенсионната реформа

Синдикатите в Гърция подготвят стачка заради пенсионната реформа

Правителството в Гърция ще се изправи срещу серия от протести заради пенсионната реформа, съобщава Катимерини. Това е било договорено в петък, 15 януари, от двата основни синдиката в Гърция – GSEE и ADEDY. За 4 февруари т.г. пък се планира национална стачка.

Техническата камара в Гърция обяви, че строителите ще стачкуват следващата седмица, а фермерите също планират блокиране на пътищата в следващите дни преди протеста в Атина на 28 януари.

Юристите, които вече стачкуваха тази седмица, ще продължат протеста си до 22 януари, а служителите на гражданските информационни центрове решиха пък да излязат на протест два дни по-рано.

Синдикатът на държавните служители ADEDY планира за събота, 16 януари, по обяд демонстрация на площад Омония в центъра на Атина. Представители на профсъюза се срещнаха в петък с делегация на GSEE и решиха да организират втора национална стачка, откакто СИРИЗА бе преизбрана на власт през септември. Стачката ще бъде в началото на февруари. В изявление GSEE нарече правителствената политика „бедствие за икономиката и обществото“.

Предложението на правителство цели да се избегнат непосредствените съкращения на пенсиите, което не се харесва на кредиторите. Коалицията се надява институциите да приемат предложенията и да може да ги внесе в парламента за гласуване преди края на февруари. Европейската комисия, един от кредиторите на Гърция, вероятно ще започне да разглежда програмата за реформи на страната следващата седмица, каза вицепрезидентът Валдис Домбровскис в интервю за гръцката преса.

Атина трябва да приключи успешно първото разглеждането на програмата си за реформи, за да започне преговори по заема. Домбровскис каза, че за да се осигури позитивна оценка, Гърция трябва да изпълни пенсионната реформа и да създаде нов приватизационен фонд.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?