Синдикатите в "Кремиковци" продължават да настояват за запазване на комбината

Синдикатите към КНСБ в металургичния комбинат "Кремиковци" за пореден път се обявиха за запазване на предприятието, стана ясно в понеделник.

Те очакват до края на седмицата да стане ясна съдбата на депозирания през миналата седмица във финансовото министерство оздравителен план на комбината. По него предстои да се произнесат както министърът на финансите Симеон Дянков, така и съдът, обясни Яначков.

Ако вицепремиерът откаже да подкрепи плана, най-вероятно съдът ще вземе същото решение, коментира Яначков. Според него, ако планът бъде отхвърлен, ще се пристъпи към ликвидацията на комбината. Тя ще продължи няколко месеца и е възможно да започне отначало, дори ако един кредитор реши да отхвърли решението.

Министерството на финансите трябва да реши дали съгласно оздравителния план може да бъдат разсрочени за осем години публичните вземания на комбината. Синдикалистите отчетоха, че държавата е пропуснала възможност да капитализира по-голямата част от вземанията си.

Ако планът бъде приложен, според заявените от кредиторите вземания НЕК би станала мажоритарен собственик на дружеството и ще притежава около 69 на сто от капитала. Всеки месец задълженията към компанията се увеличават с 3 млн. лв.

Ако оздравителният план не бъде приет, "Кремиковци" ще се обезлюди, машините в него ще бъдат разграбени, тъй като ще останат едва около 600 работници, които няма да могат да се справят с охраната, предупредиха профсъюзите.

"Кремиковци" обаче в момента бил затрупан от поръчки от Италия, Турция и Гърция. Васил Яначков, председател на синдикална федерация "Металици" към КНСБ, до момента "Кремиковци" имал поръчки за около 50 000 тона, а месечно можел да произвежда 30 000 тона метал.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?