Синдикатите вадят нов кандидат за “Кремиковци“

Синдикатите вадят нов кандидат за “Кремиковци“

Ден преди да изтече последната по думите на ресорния министър отсрочка за спирането на газа за “Кремиковци“, синдикатите в предприятието, като магьосник от ръкава си, извадиха в сряда нов кандидат за потъналото в дългове дружество.

Лидерът на КНСБ в комбината Васил Яначков съобщи пред журналисти, че украинската компания "Конкорт" има интерес към покупка на коксохимическия завод на "Кремиковци". Тази мощност е застрашена от саморазрушаване при спирането на газоподаването, което се очаква да стане утре, освен ако изненадващо в последния момент бразилската компания CSN реши все пак да сключи договор за преработка на въглища в завода. Само последните преговори по сделката се точат от повече от месец.

Украинците проявявали мерак и към ТЕЦ-а на комбината, допълни Яначков. По думите му топлоцентралата можела да бъде взета и от държавата, а после да се продаде на потенциални кандидати.

Синдикатите подкрепиха и вариант на оздравителен план за обявеното в несъстоятелност дружество, при който кредиторите на предприятието получават активи според вземанията си. Така по думите на Яначков би се получила мултинационална компания със собственици държавата, “Арселор Митал“, Държавна банка на Индия, НЕК, БДЖ, “Булгаргаз“ и др.

Според профсъюзния лидер има официално намерение за изготвяне на оздравителен план чрез капитализиране на дълга на предприятието.

Очакванията са въпросният оздравителен план да се изготви до две седмици. За целта във вторник пристигат представители на американска компания, наета от кредиторите на завода, за да проучи състоянието на завода и да предложи варианти за спасяването му.

За запазване на дейността на “Кремиковци” до изготвянето на оздравителния план, според експертно становище на юристи няма пречка синдикът да продаде не само ТЕЦ-а и коксохима, но и производствата за феросплави и за металургични огнеупори, допълни Яначков. По думите му синдикът Цветан Банков е издал заповед за назначаване на комисия, която да направи преглед на активите на комбината и до понеделник да предложи кои от тях могат да бъдат обявени за продан, без това да попречи на изпълнението на оздравителния план и на възстановяването на дейността на комбината.

С парите от евентуални такива сделки може да започне изплащането на забавените заплати на работниците в предприятието. Към момента става въпрос за дължими 40 млн. лв. за трудови възнаграждения от декември до средата на март. Съкратени или пенсионирани са 1400 души от персонала на предприятието, каза още синдикалистът. По думите му част от освободените хора смятат да съдят дружеството, защото не са им изплатени дължимите 4 работни заплати при съкращение.

За да се опази предприятието от кражби, правителството е изпратило жандармеристи и полиция да опазват имуществото на “Кремиковци“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес