Синдикатите зоват гражданите да се закичат с ленти: „Учители, не сте сами”

80-85 процента от българските училища и детски градини ще посрещнат 15-ти септември с едночасова предупредителна стачка, потвърди на пресконференция ден по-рано председателят на Националния стачен комитет и зам.-председател на КНСБ Валентин Никифоров. В столицата процентът на готовност надхвърля 85.

Детските градини ще приемат децата утре след 8.30 часа. В училищата, чийто преподаватели ще стачкуват предупредително, учениците ще бъдат посрещнати в 10.00 часа, а не съгласно министерската заповед от – 9.00. Учителите ще представят исканията си за стопроцентово увеличение на заплатите пред родителите и ще призоват за съпричастност.

Преди ден профсъюзите се оплакаха от необоснован административен натиск чрез регионалните инспекторати и отделни директори върху учителите в последните дни преди началото на учебната година. Учителите били дезинформирани, тъй като чиновниците им обяснявали, че стачката е незаконна и че заповедта на министър Даниел Вълчев за започване на учебната година в същия час отменя правото им да протестират. Освен това се пускали слухове, че синдикалните ръководства са “клекнали” и няма да провеждат ефективни стачни действия.

Председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева апелира медиите, родителите и обществеността да подкрепят учителите. Тя посочи, че както българските учители са били съпричастни и са носили лентичката “Не сте сами” по време на решаване на казуса с медиците в Либия, така и всеки, който е съпричастен към българското образование, ще сложи лентичка “Учители, не сте сами”.

Учебни занятия другата седмица ще има, но синдикатите ще организират от 17 до 21 септември различни протестни действия. В случай, че не се стигне до споразумение с просветното министерство, от 24 септември ще започне ефективната стачка в училищата и в детските градини.

По румънски модел синдикатите ще настояват в стачното споразумение да бъде записано, че неучастващите в стачните действия преподаватели не могат да искат увеличение на работните заплати.

Учители и профсъюзи настояват за стопроцентово увеличение на работните заплати в средното образование, което да бъде поетапно от 1 октомври т. г. до 1 юли 2008 г. Исканията са за образование през  следващата година да бъдат отделени пет на сто от БВП, както и да се увеличи издръжката на един ученик и на едно дете в доучилищните заведения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?