Синдиците на КТБ атакуват сделки на Делян Пеевски

Общо оспорваните в съда прихващания са за над 76 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са подали искови молби в Софийския градски съд (СГС) да се обявят за недействителни прихващания във фалиралата банка, извършени от шест търговски дружества, сред които и свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи Капитал.бг. Сумата на оспорваните сделки, чрез които тези фирми са покрили свои кредити към КТБ с изкупени депозити на вложители в нея, надхвърля 76 млн. лв. и синдиците смятат, че чрез тях имуществото на банката е увредено..

С извънредни промени в Закона за банковата несъстоятелност през 2014 г. се разреши на синдиците да могат да оспорват в съда прихващания, ако преценят, че те увреждат имуществото на банката. Досега в съда бяха атакувани главно прихващания на фирми, свързани с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, а също и с бизнесмените Едоардо Миролио и Гриша Ганчев.

Прихващанията, срещу които са се задействали синдиците, са отразени и в публикувания преди дни списък на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете, но без имената на фирмите.

Справка в регистъра на СГС показва, че исковите молби са започнали да постъпват още от 5 януари. Завеждането им става ясно и от редовните седмични отчети на синдиците на КТБ, които се публикуват на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Първата молба е била срещу одиторската компания "КПМГ-България". Данните показват, че вече е заведено дело и дори съдът се е произнесъл с разпореждане. От документите става ясно, че синдиците настояват да им заплати обезщетение за нанесени вреди, но не се посочва сума. Компанията години наред заверяваше финансовите отчети на КТБ, но от тях така и не стана ясно, че в банката има нередности. Затова от СГС искат синдиците на фалиралата банка да дадат допълнителна информация за основанието, на което искат да им се плати неустойка. Те трябва да уточнят дали става въпрос за сключени договори и за какъв период. Очаква се още синдиците да посочат и каква лихва за забава искат да получат.

Отделно от това в съда са атакувани и прихващанията на 5 компании. Трите от тях - "Сиболе сървисис инкорпорейтид България", "Дрослиан България" и "Табак маркет", се свързват с депутата Делян Пеевски. "Литекс комерс" е на бизнесмена Гриша Ганчев, а оръжейният завод "Дунарит", който последно чрез цесия бе придобит от Едоардо Миролио, се смяташе за част от активите на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

"Сиболе" с кредит от КТБ приватизира "Техноекспортстрой", който след раздялата Пеевски-Василев остана под контрола на Пеевски. по времето, когато КТБ бе под специален надзор, "Сиболе сървисис инкорпорейтид България" е направила три прихващания. Две от тях са в националната валута – за 8.8 млн. лв. и за 17 млн. лв. Отделно от това компанията има и една сделка за 1.6 млн. евро.

"Дрослиан България" е дъщерно на едноименната офшорка, която държеше 49% от пловдивската "Юрий Гагарин". През 2015 г. тя продаде част от дела си във фабриката за филтри на заводите на "Булгартабак" в София и Благоевград, а през декември 2015 г. Пеевски официално влезе като акционер с 18% в "Юрий Гагарин". Оспорва се нейно прихващане в КТБ за 16.8 млн. лв.

"Табак маркет" е собственикът на веригата Lafka и синдиците са против извършена от нея сделка с авоари в банката за внушителните 34.4 млн. лв.

Военният завод "Дунарит" също е извършил серия от прихващания на стойност десетки милиони левове. От документите обаче не става ясно колко от всички сделки са атакували синдиците.

"Литекс комерс" също е включена в списъка с три сделки. Две от прихващанията са за 157 хил. лв. и 205 хил. лв. Има и една сделка 17,6 хил. евро.

Според данни на БНБ направените прихващания от затварянето на банката до отнемането на лиценза ѝ са за близо 800 млн. лв. Синдиците вече са атакували десетки такива сделки в съда. Все още обаче няма резултат по някое от тях, а според юристи произнасянето вероятно ще отнеме месеци.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?