Синдиците на КТБ обявиха влоговете на прокурори, министри и кметове

НДСВ, ЗНС и БСП-Варна държали по над милион лева във фалиралата банка

Синдиците на КТБ обявиха влоговете на прокурори, министри и кметове

Синдиците на фалиралата "Корпоративна търговска банка" (КТБ) обявиха във вторник списък с влоговете на висшите държавни и общински служители, сред които членове на висшия съдебен съвет, районни прокурори, следователи, министри, депутати, кметове и редица други представители на управляващата върхушка. Публични са още три списъка, сред които на влоговете и на партиите и юридическите лица, както и на консултантските договори, договори за наем и други сделки на КТБ с държавни и общински висши чиновници.

Прокурорите от ВСС Албена Кузманова и Албена Костова и бившите министри на транспорта Александър Цветков и на здравеопазването Божидар Нанев са сред лицата с влогове. В списъка е и бившият шеф на Националното следствие Ангел Александров, замесен в скандала за искани от "Булгартабак" поръчки за фирми, посочени от тогавашния зам.-министър на бедствията и сегашен депутат от ДПС Делян Пеевски, който в момента е сред акционерите на "Булгартабак". Друг директор на Националната следствена служба – Бойко Найденов, също си и държал парите в КТБ. Това е сторил и бившият шеф на ДАНС Боян Ангелов.

След вложителите е и съпругата на бившия шеф на енергийния регулатор Боян Боев. Редица кметове, сред които и карловският Емил Кабаиванов, заместник-кметове, депутати, районни прокурори и следователи също са в списъка с вложителите.

Другият интересен списък е този с политическите партии, държали парите си в КТБ. Най-голяма сума - 1.367 млн. лв., е имала партия НДСВ, следвана от Земеделския народен съюз – с почти 1.333 млн. лв., и от областния съвет на БСП във Варна, който е имал 1.065 млн. лв. Партията на музиканта Светльо Витков "Глас Народен" е имала на влог 850 хил. лв. ДСБ е държала 146 хил. лв., а СДС – 85 хил. лв.

Другите два списъка са за размера на влоговете и кредитите на юридическите лица и за консултантски договори, договори за наем и други възмездни и безвъмездни договори, сключени между КТБ и заемащи висши държавни и други длъжности.

В първия списък голяма част от влоговете са на "Булгартабак холдинг" и негови дъщерни дружества, както и на "Трейс груп Холд" за десетки милиони лева и евро, има пари на "Петрол холдинг". Фалиралият завод "Химко", купен наскоро от Делян Пеевски, също е държал средства в КТБ. Централна кооперативна банка е със стотици милиони на влог във фалиралата банка, доста по-скромни са депозитите на Първа инвестиционна банка.

Сведенията се отнасят за период от пет години преди датата на отнемане на лиценза на банката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес