Синдиците "стягат" ТБ "Виктория" преди продажбата й

Синдиците "стягат" ТБ "Виктория" преди продажбата й

Синдиците на Корпоративна търговска банка са успели финансово да закрепят дещурната на фалиралата КТБ Търговска банка "Виктория" преди продажбата ѝ с цел да привлекат нови купувачи. През февруари са направени операции, след които капиталът на ТБ "Виктория" е подобрен. Подробности за актуалното финансово състояние на институцията ще бъдат обявени на 16 март, съобщиха синдиците във вторник.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките официално даде "зелена светлина" за продажбата на "Виктория" още на 7 декември 2015 г. Заради проблемното финансово състояние на трезора обаче в първоначалните срокове интерес към покупката проявиха само родни играчи – "Инвестбанк" на Петя Славова и консорциум около "Лев инс". В съобщението си до медиите от вторник синдиците изрично посочват, че актуализираната информация за капитала на банката ще бъде адресирана до "по-широк кръг потенциални инвеститори".

"В хода на процедурата по продажбата през месец февруари 2016 г. настъпиха съществени положителни промени в капиталовите показатели на банката в резултат от

замяна на инструментите от допълнителния капитал от първи ред и от капитала от втори ред на банката с инструмент в базовия собствен капитал от първи ред. Тези промени имат директен ефект върху информацията, посочена от консултанта по продажбата в изготвения от него и разпространен през месец декември 2015 г. маркетингов документ", посочиха синдиците. Те допълниха, че актуализираният маркетингов документ, както и съпроводителното писмо към него ще са достъпни на интернет страниците на КТБ, ТБ "Виктория" и Фонда за гарантиране на влоговете в банките на 16 март 2016 г.

В последните месеци капиталът на "Виктория" се движеше на ръба на регулаторния минимум. Според последните надзорни данни на БНБ, които са към 31 декември 2015 г., собственият капитал на институцията е бил едва 11 млн. лв. Пасивите ѝ, огромна част от които представляват дълг към КТБ, възлизат на 156 млн. лв., а активите ѝ са в размер на 167 млн. лв., от които около 60 млн. лв. са кредити и още толкова са парични средства.

Важно условие към евентуалния купувач ще бъде именно покриването на огромния дълг към КТБ. От друга страна, най-важният "бонус" за бъдещия инвеститор би бил лицензът за банкова дейност, който все още притежава банка "Виктория". В последните години няколко родни бизнесмени са се опитвали да се сдобият банков лиценз, но единствено Цветелина Бориславова успя да получи одобрението на БНБ за контролно участие в "Българо-Американска Кредитна Банка".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес