Синдиците: Цветан Василев и Гриша Ганчев саботират събирането на парите на КТБ

Голяма част от констатациите в обширния анализ са базирани на произволни "публикации в пресата"

Гриша Ганчев и Цветан Василев

Фирми, свързвани с ексбанкера Цветан Василев и ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев, са най-проблемните длъжници на обявената в несъстоятелност КТБ. Това става ясно от детайлен анализ, публикуван в четвъртък от синдиците на обявения в несъстоятелност трезор Ангел Донов и Кристи Маринова. Той включва имената на хората и фирмите, които към момента имат най-сериозни просрочени задължения към КТБ.

Синдиците са изброили 17 големи длъжници и свързани с тях дружества, които не само не желаят да си плащат огромните дългове към КТБ, но и създават редица юридически пречки средствата да се съберат по съдебен път.

Прави впечатление, че голяма част от констатациите на Донов и Маринова са базирани на "публикации в пресата". По последни публични данни синдиците са събрали едва към 180 млн. лв. от търсените 3.9 млрад.лв. активи на банката.

Фирми около Цветан Василев и Гриша Ганчев дължат стотици милиони

Повечето от най-проблемните дружества са от империята на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, която според доклада на международната разследваща компания "Аликс Партнърс" е източвала банката. Другият основен играч в списъка е Гриша Ганчев, който има редица дългове към КТБ около "Петрол".

На първо място синдиците са описали борбата си около мащабното дело срещу "Петрол" и Гриша Ганчев. Те посочват, че са предотвратили прехвърлянето на дяловете на "Нафтекс Петрол" ЕООД на стойност 263 млн. лв. на "Олимп Спорт Тетевен" ООД на цена от 1 лв., като са предприели действия по спиране на вписването. В края на 2015 г. синдиците на КТБ заведоха рекорден иск срещу "Петрол" на стойност 234 млн. лв.

В списъка влиза и апетитният завод за боеприпаси "Дунарит", чиито кредити в размер на 86 млн. лв. са погасени изцяло с прихващания, осчетоводени в периода на квестура на банката. По данни на синдиците компанията все още непряко се държи от Цветан Василев въпреки споровете около собствеността ѝ и опитите на русенския военен завод "Емко" да придобие контрол върху нея.

Един от големите длъжници на КТБ е и дружеството "ТЦ-ИМЕ" АД, което по договори дължи на банката около 88 млн. евро. Синдиците обаче посочват, че при нея е регистриран един от малкото случаи на добросъвестно поведение на длъжник на КТБ след обявяването на банката в несъстоятелност. В резултат в момента синдиците водят дело за обявяването на "ТЦ-ИМЕ" в несъстоятелност и имало шанс да върнат част от парите. Според анализа на синдиците компанията е свързана с Цветан Василев, докато според разследване на в. "Капитал", след раздора между Василев и Пеевски компанията е по-скоро под контрола на Делян Пеевски.

В списъка на най-проблемните длъжници влиза и "ИПК Родина" АД, което според анализа към юни 2016 г. дължи на банката около 67 млн. лв. Синдиците твърдят, че двама от тримата управители на дружеството са свързани с Цветан Василев "според публикации в пресата".

"Според публикации в пресата адвокат Мартин Апостолов и към момента е свързан с Цветан Василев (твърди се, че същият е адвокат по значителен брой дела в защита интересите на свързани с Василев дружества), а Людмила Петрова е близко до Василев лице, като е имала (и има) множество участия в управлението на дружества, също кредитополучатели от КТБ АД (н) (включително и в т.н. "дружества - бушони", които са били под контрола на Василев)“, посочват синдиците.

Борислав Сарандев също фигурира в списъка на най-големите длъжници на КТБ с просрочия чрез "Костенец ХХИ".

Делян Пеевски е чист

За разлика от Цветан Василев, някогашният му бизнес партньор в схемите Делян Пеевски не е посочен като длъжник, който трябва да връща каквито и да било на фалиралата банка.

Преди три месеца бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов обяви пред Mediapool, че доколкото му е известно, Пеевски е върнал всичките си кредити от КТБ, за да няма упрек към него, че е участвал във фалита на банката чрез задължения на негови фирми.

Пеевски е посочен само веднъж в анализа на синдиците – във връзка с официалното му участие в "Техномаркет" към март 2016 г. през дружеството "НСН Инвестмънт". Там обаче изрично се подчертава, че към момента "Техномаркет България" АД нямат непогасени задължения към КТБ.

В едно от публичните си писма след раздялата с Пеевски ексбанкерът Цветан Василев обяви, че чрез банката са придобити 77% от "Виваком", 100% от НУРТС, 100% от военния завод "Дунарит", 80% от фабриката за стъкло "Рубин", 100% от "Корабостроителница Русе" и много други дружества, свързани с Пеевски.

В сегашния списък на синдиците влиза например "Рубин", който дължи на КТБ лихви по облигационна емисия корпоративни облигации, а също и Русенската корабостроителница, която е теглила кредит от 30 млн. евро. БТК, която също се свързваше в миналото с Делян Пеевски, не дължи суми по кредити на КТБ освен мостови заем, който обаче е обезпечен, посочват синдиците.

Анализът на длъжниците с просрочия е направен в резултат на законово задължение, заявиха от пресофиса на синдиците. Той нямал връзка с настояването от последните дни на партийни формирования като "Да, България" и "Нова република" за ревизиране на дейността на синдиците и дори за смяната им.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес