Синдиците в КТБ публикуваха списъка на длъжниците с необезпечени кредити

Без изненади: Най-големият заем е за физическото лице Цветан Василев, фирмените са за доскорошния тандем Пеевски-Василев

Синдиците в КТБ публикуваха списъка на длъжниците с необезпечени кредити

Общо 764 фирми и 79 физически лица са получили от Корпоративна търговска банка (КТБ) кредити, които са били без или с лошо обезпечение. Това се вижда от списъка на кредитополучателите, публикуван от синдиците в петък.

Сред привилегированите длъжници са мажоритарният собственик на банката Цветан Василев, съпругата му Антоанета, членове на ръководството на банката, политици и бизнесмени.

Бившият шеф на надзора на КТБ и неин мажоритарен собственик, а сега обвиняем за източването на банката, Цветан Василев си е отпуснал два заема. Единият е от 5 млн. евро, който е усвоен изцяло, а другият е от 100 000 евро, по който са изтеглени 33 827 евро.

Съпругата на Василев Антоанета също е получила кредит от 20 000 евро, като е усвоила 10 432 евро.

Същата сума е получил и почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, който е усвоил 4069 евро.

Бившият министър на бедствията и авариите от квотата на ДПС Емел Етем има два кредита - от 25 000 долара и 25 000 евро, от които са усвоени съответно 2824 долара и 2384 евро.

Според запознати Доган и Етем са имали кредитни карти и затова усвоената сума е малка.

Необезпечен заем е взел и депутатът от ДПС Митхат Метин от 10 000 лв., който е усвоен почти изцяло.

Рекламният бос Красимир Гергов е изтеглил кредит от 4 млн. долара, който е усвоен изцяло.

Спортният деятел Константин (Тити) Папазов, има кредит от 10 000 евро, които вероятно също са лимит по карта, от които са усвоени 1710 евро.

Повечето суми на останалите кредитополучатели са по-малки - за десетки хиляди в различна валута.

Списъкът на юридическите лица, получили бързи кредити, е много по-обширен и в него личат имената на дружества на Василев, компании, свързани или свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, медии. Повечето включени компании могат да бъдат открити в списъците към доклада, огласен през лятото от парламентарната комисия, свързана с източването на банката.

Необезпечени заеми са получили още държавни компании и общини, както и партията Демократи за силна България и Българската федерация по мотоциклетизъм на Богдан Николов.

Най-големият единичен необезпечен кредит в размер на 40 млн. евро е даден на "Родина пропъртис" - 49 млн. евро.

Част от дружествата обаче имат по няколко кредита. Така например общо 14-те кредита за свързваната с Пеевски "Водстрой 98" в различна валута са на стойност около 74 млн. лв.

Издателско-полиграфическият комплекс "Родина" на майка му пък е взел близо 43 млн. лв. и 20 млн. евро.

Военният завод "Дунарит" е взел 13 кредита за 45.8 млн. евро, 36 млн. лв. и 34 млн. долара.

Държавната "Булгаргаз" е получила от банката необезпечени 60 млн. лв., ТЕЦ "Марица изток 2" - 65 млн. лв., 1.3 млрд йени и 1 млн евро, Националната електрическа компания - 40 млн. лв.

ДСБ е взела 100 хил. лв, от които е усвоила 75 хил. лв., а мотофедерацията - 340 хил. лв., усвоени изцяло.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес