Сингапур: край на двумесечната карантина

Сингапур: край на двумесечната карантина

От днес Сингапур след двумесечна национална карантина започна да позволява подновяване на дейности, при които "няма голям риск от предаване" на коронавируса, предаде ДПА. Решението бе взето, въпреки че страната е на второ място в Източна Азия по брой на заразени.

Днес вече работят офиси и производствени предприятия, децата се върнаха в училище, започват да отварят и храмовете.

Сингапурският министър-председател Ли Сян Лун каза вчера, че отслабването на мерките вероятно ще се посрещне с огромно облекчение от всички, но предупреди, че то със сигурност крие рискове.

В богатия град държава - голям международен финансов и търговски център, са установени 35 292 случая на заразени с коронавируса, повече от която и да е страна в Източна и Югоизточна Азия, като изключим Китай. Повечето от случаите обаче бяха сред чужди работници, живеещи натясно в общежития. Освен това относителният брой на смъртните случаи в Сингапур - общо 24, е сред най-ниските в света. Правителството обеща, че ще построи нови общежития, в които да се настанят до 100 хиляди от общо 320-те хиляди работници мигранти, които понякога спят по 10-20 души в стая.

Засега остават още някои ограничения заради епидемията - ресторантите още не приемат клиенти, остават затворени фитнесите и кината.

Сингапурската икономика тежко пострада от коронавирусната криза. Миналата седмица, преди правителството да обяви увеличаване на разходите, за да се покрият загубите, прогнозите бяха, че тази година икономиката ще се свие с до 7 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус