Сингапур намалява наполовина заплатите на президента и премиера

Държавата-град Сингапур обяви, че планира да ореже почти наполовина заплатите на ръководителите си. Те обаче дори и след това ще останат едни от най-добре платените в света, съобщи Франс прес.

 

Заплатата на премиера Ли Сян Лун ще бъда намалена с 36 процента, според препоръките на правителствена комисия, които най-вероятно ще бъдат одобрени от парламента.

 

Дори обаче и след това орязване парите, които ще получава господин Лун, ще бъдат най-щедрата заплата на управник на планетата – 2.2 милиона сингапурски долара или 1.31 милиона евро годишно.

 

Президентът на САЩ Барак Обама печели четири пъти по-малко (400 000 щатски долара годишно или 307 000 евро). Президентът на Сингапур, чиито функции до голяма степен са представителни, ще бъде принуден да приеме намаление на годишната си заплата с 51 процента до 1.54 милиона сингапурски долара (920 000 евро).

 

Това обаче е само основната заплата, към която се прибавят облаги в натура както и годишна премия, достигаща до три месечни заплати, ако ръководителите постигнат предварително определените цели като икономически растеж или подобряване на заетостта.

 

Намаленията ще влязат в сила със задна дата от 21 май 2011 година, когато започна мандатът на сегашното правителство. Те бяха част от предизборните обещания на Ли Сян Лун.

 

В Сингапур, чието население е пет милиона души, съотношението на милионерите е най-високото в света. Само че и пропастта между богатите и бедните е сред най-големите на

планетата.

 

Сингапурското правителство аргументира планираните намаления на заплатите с необходимостта да има пари, за да привлече в държавния сектор таланти, които биха били изкушени от високото заплащане в частния сектор.

Споделяне

Още от Свят