Сингапур строи плаваща соларна електроцентрала

Сингапур строи плаваща соларна електроцентрала

Построяванете на плаваща соларна електроцентрала в сингапурски резерват напредва с доставката на важни компоненти за изграждането на уникалната енергийна платформа, съобщи технологичният гигант АББ, който работи по реализациятана проекта.

Заради недостига на земя в Сингапур е разработен проектът за строеж на плаваща слънчева фотоволтаична тестова платформа. В държавата с площ от само 719 кв. км и население от 5.6 милиона – високото средногодишно количество на слънчево излъчване е около 1500 кВтч на кв. м, което е привлекателен възобновяем енергиен източник.

Плаващите соларни платформи ще се охлаждат по естествен начин от заобикалящата ги вода, което ще направи панелите до 11% по-ефективни в сравнение с поставяните на сушата. Отделно ще се намали изпаряването на водата, поясняват от АББ.

Планираната плаваща слънчева електроцентрала ще е разположена в резервата Тенге и ще е с мощност 1 МВ. Размерите ѝ са 1 хектар или 1.5 футболни игрища. Генерираната енергия ще захранва националната електрическа мрежа, осигурявайки електричество на до 250 домакинства.

АББ е предоставила соларни инвертори, които ще преобразуват постоянния ток, произведен в соларните панели, в променлив ток за употреба в електрическите мрежи. В допълнение, формован калъф ниско напрежение и миниатюрни прекъсвачи на АББ защитават електрическите вериги във водата.

“Горди сме, че подпомагаме този важен проект в Сингапур със своя експертен опит в технологиите и познания в областта”, коментира Тарак Мехта, президент на дивизия "Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане” на АББ. “Този проект съответствa точно на нашата стратегия "Следващо ниво” в областта на енергийната революция и е важна стъпка в сътрудничеството с партньори с цел внасяне на повече ВЕИ в бъдещия енергиен микс”, допълва той

АББ е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?