“Синхрон Инвест“ глобена, че не спазва рецептурата за производство на скоч

С 10 хил. лв. е глобен производителят на спиртните напитки Old Atlantic Blended Whisky-Scotch Blended Whisky – 3 годишно и Old Atlantic Malt Whisky- Pure Malt Scotch Whisky – 5 годишно - фирмата “Синхрон Инвест“, заради това, че не спазва рецептурата за производството на традиционното шотландско уиски и на практика заблуждава клиентите си, че купуват скоч.

Това съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията, която възложила на изпитателна лаборатория към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки да извърши химически експертизи на 13 бутилки от съответните марки.

Заключението е, че три от тях не отговарят на изискванията за предлагане на шотландско уиски по три показателя – алкохолно съдържание и летливи вещества под минимално допустимите, съответно 40 об% и 650 mg/dm 3 AA и наличие на добавена захар.

Производството също така установило, че “Синхрон Инвест“ многократно е уведомявано от Асоциация “Скоч Уиски/ Шотландско уиски” – Великобритания, че разпространявания от него продукт не отговаря на нормативните критерии.

Комисията счита, че компанията въвежда в заблуждение потребителите, като предлага шотландско уиски в разрез с характеристиките за качество, въпреки поетите ангажименти от негова страна, че ще спазва нормите на производство, защитаващи алкохолната напитка.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?