Сините: Данъците няма да се вдигат, пенсиите ще се повишават 2 пъти годишно

Синята коалиция обеща два пъти в годината повишаване на пенсиите, безплатни лекарства и премахване на направленията за прегледи при лекари-специалисти. Тази декларация бе направена в четвъртък, три дни преди парламентарните избори.

Обръщението е отправено към всички основни групи. На "избирателите в активна възраст, учители, лекари, хора на науката, изкуството и културата" бе обещано излизане от кризата, възстановяване на еврофондовете, ликвидиране на политическата корупция, енергийна сигурност, модерно образование и здравеопазване.

Съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов каза, че е необходима нова енергийна стратегия на страната, с акцент на възобновяемите енергийни източници. Той повтори, че увеличаване на данъци няма да има. Не трябва да се допусне да има пустеещи земи и произвол на арендаторите.

На административните служители и полицията бе обещана "свобода да си изпълняват задълженията" и адекватни възнаграждения. Държавните служители няма да бъдат освобождавани от работа, освен ако не са пристъпили закона или не са навършили пенсионна възраст. На военнослужещите бе обещана модерна армия.

Към ромите е отправен призив "да не продават гласа си, защото така не могат да очакват добро от политици".

Призивът към колебаещите се бе "да изберат българското, а не Сергей Дмитриевич, Ахмед Доган и Симеон Сакс Кобург Гота".

Специални думи има и към българските турци: "Истината за Доган е, че е пълно отрицание на Европа. Неговата политика не е демокрация, а престъпност, от която страдаме всички. Вие сте европейски граждани, а не подвластни на бившия сътрудник на ДС Ахмед Доган."

Сергей Станишев плаши гаргите и бяга от дебат, каза лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров по повод предизборните клипове на БСП със сатъра, в които Иван Костов е представен като човекът, който ще закрива болници, ще увеличава данъци.

БСП се крият и пускат лъжа след лъжа на принципа: Крадецът вика дръжте крадеца, каза Димитров. "Брадвата от клиповете май ще засегне само управляващите и ще доведе до ново управление на страната", допълни той.

Иван Костов призова ГЕРБ да кажат с кого ще преговарят и с кого няма за общо управление след парламентарния вот. Той посочи, че партията на Бойко Борисов най-вероятно ще бъде първата, която ще получи мандат за съставяне на кабинет и
това ще е единственият шанс да бъде направено правителство, което да смени тройната коалиция.

Необходима е изключителна зрялост, отговорност, когато нямаш достатъчно народни представители да управляваш самостоятелно, както иска Бойко Борисов, да се водят преговори за съставяне на правителствена управленска програма и тя да бъде
заявена като документът, около който да се потърси консенсус сред партии, които да участват в управлението или да дадат своята подкрепа за него, подчерта Костов. Той призова ГЕРБ да започнат веднага да работят в тази посока и "да консолидират
програма".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?