Сините: ДКСИ не си върши работата, сигурността ерозира

Сините: ДКСИ не си върши работата, сигурността ерозира

Съпредеседателят на Синята коалиция Иван Костов се обяви за подмяна на състава на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Това се случи в четвъртък, след като парламентът на закрито заседание прие годишния доклад за дейността на оглавяваната от Цвета Маркова институция.

Костов, който единствен от депутатите коментара темата, заяви, че срещу приемането на доклада е гласувала само парламентарната група на Синята коалиция.

ДКСИ не действа адекватно, каза Костов. Сините са предложили гласуването на доклада да бъде отложено, докато не бъдат предоставени оценките, дадени на ДКСИ от партньорските служби.

Костов е поискал първо да се предоставят тези доклади и да се формира мнение, защото твърдението на ръководството на ДКСИ е, че те са положителни, "а ние получават противоречиви сведения". Това предложение обаче е било отхвърлено от мнозинството, което е одобрило доклада, без да е прочело какво е отношението и да е установило дали твърдението е истина или не, уточни още Иван Костов.

Добави, че комисията не може да отчита цялостно дейността по защита на класифицирана информация, просто защото тя не обобщава тази информация. "Тя (ДКСИ – бел.ред.) не поддържа необходимия регистър по силата на закона, тоест тя не си върши работата", заяви Костов.

Синята коалиция смята, че ДКСИ не защитава класифицираната информация и по този начин ерозира националната сигурност.

"Ние сме много критични към тази комисия, така не се защитава националната сигурност на страната, това не са методите, не са способите... Много съжалявам, че се стига до такава абсолютна девалвация и на Народното събрание като ключов орган, който трябва да дава и пример за това как прецизно, точно и неотстъпно да се защитава тази сигурност на страната през сигурността на информацията", заяви Иван Костов.

Той добави, че този екип на ДКСИ е слаб и трябва да си отиде, защото не си върши работата.

Костов посочи, че ДКСИ трябва да бъде санкционираща при нарушаване закона за защита на класифицирана информация от други големи институции, като даде пример с парламентарните комисии.

"ДКСИ трябва да контролира в този сектор и МВР- представете си ръководството на тази комисия и на министерството и кажете кой кого може да контролира", запита риторично Костов. Става въпрос и за контрол на ДАНС, но "ДКСИ въобще не си и помисля, че това ѝ е задачата", допълни той.

"Към медиите също изтича класифицирана информация, стават скандали и ...по този начин отново започва процес на разграждане на институциите. Тя (комисията) е тази, която трябва да санкционира и всеки политик, когато изнесе класифицирана информация", обобщи Иван Костов.

Бившият премиер аргументира искането си за подмяна на членовете и председателя на ДКСИ и с големите според него злоупотреби при строителството на сграда за комисията. По думите му става въпрос за 22 млн. лева, с които е злоупотребено. "Построена е сграда двойно по-скъпа отколкото е нормално, без изградени системи за защита", уточни Костов.

"Цвета Маркова си позволи да злоупотреби и направи инсинуация по мой адрес, казвайки, че аз съм свързан с хората, които са злоупотребили точно с тези пари, което е абсурд. Ние сме тези, които разкриваме тези неща и няма как ние да имаме каквато и да било връзка. Призовах я да се извини, тя не го направи, което говори много зле за нея", обясни Костов.

Цвета Маркова коментира пред репортери, че лидерът на ДСБ бърка нейната комисия с ДАНС, защото ДАНС е органът, който осъществява прекия контрол върху сигурността на информацията, като е нужно да бъде засилена "санкцията и превенцията".

Тя добави, че 9 души са били осъдени за издаване на класифицирана информация при образувани 35 наказателни производства за 2009 г.

"Има силно очертана тенденция за засилване на прокурорските проверки и приключване на наказателните производства, включително срещу лица, които са предизвикали нерегламентиран достъп", каза Цвета Маркова.

Тя отбеляза наличието на "категорична воля и факти, че всички органи в държавата са се мобилизирали за санкциониране на виновните лица".

Цвета Маркова каза, че не оспорват случаи на изтичане на класифицирана информация, но подчерта, че "в една значителна част това не застрашава националната сигурност".

Тя информира още, че няма случай на отказан достъп до класифицирана информация на някой от новите управляващи.

Споделяне

Още от България