Сините и ГЕРБ готови да преговарят за общи кандидати

След неуспешния старт на разговорите за общи мажоритарни кандидати, ГЕРБ и Синята коалиция ще имат същински преговори в четвъртък, на които за пет часа трябва да се намери решение. Това заяви пред Mediapool председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като по-рано в сряда сините изпратиха официално писмо за преговори. Крайният срок за регистрация на кандидат-депутатите в ЦИК е 13 юни.

Пред ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред Mediapool, че Синята коалиция трябва да подкрепи безусловно издигнатите от партията му мажоритарни кандидати, тъй като на европейските избори ГЕРБ навсякъде изпреварва по резултат сините.

Редно е по-малкият да подкрепи по-големия, коментира в сряда пред БНР Цветанов , който обаче по-късно уточни пред Mediapool, че всичко ще се реши на преговорите и че ГЕРБ има готовност да разгледа кандидатурите, предложени от Синята коалиция.

Призивите на ГЕРБ за безусловна подкрепа на техните мажоритарни кандидати не стъпват върху реалните резултати от европейските избори, заяви в сряда съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

"Партията на Бойко Борисов не е в позиция да има собствено мнозинство срещу БСП и ДПС, които ще играят заедно. В този смисъл той не може да казва на всички "Подкрепете ме, защото аз така или иначе ще ги бия без вашата помощ". ГЕРБ подценява важността на мажоритарните кандидати. Ние имаме 1/3 от доверието на ГЕРБ и нормално да излъчим 1/3 от мажоритарните кандидати", каза Костов.

Според изчисленията на сините, при успех на разговорите има възможност да се разчита на победа в 22 от общо 31 мажоритарни района. От коалицията искат да излъчат 8 кандидати, които да бъдат подкрепени от Борисов, и обещават подкрепа за издигнатите от ГЕРБ други 23-ма.

По думите на Костов от Синята коалиция вече са предложили "много силен списък" от граждански кандидатури, които биха спечелили доверието на хората.

Лидерът на СДС Мартин Димитров смята, че ако ГЕРБ откаже да преговаря за общи кандидатури, значи не иска да управлява, тъй като няма да може да спечели самостоятелно мнозинство в следващия парламент.

В същото време десните водят преговори с други партии за присъединяване към коалицията, която взе 7.99% на европейските избори. По информация на Mediapool това са "Зелените", Единна народна партия на Мария Капон и някои фигури от БНД. Костов обясни, че те настояват за пренареждане на листите.

"Трябва да се съгласят да влеят гласовете си и да спечелят по още един мандат, а не да искат разместване на нашите позиции, за които ние вече имаме подкрепа", коментира той.

Още от България

Защо протестираха строителите?