Сините ликуват, БСП вещае шоково поскъпване на тока

Сините ликуват, БСП вещае шоково поскъпване на тока

Отказът на България да продължи реализацията на проекта за строеж на АЕЦ "Белене" предизвика радостта на десните партии в страната и злокобни прогнози за бъдещето на българската икономика и енергетика и за драстично поскъпване на тока от страна на социалистическата партия.

Решението да бъде спряно строителството на АЕЦ "Белене" е победа за "Синята коалиция", коментира съпредседателят на десния съюз и председател на комисията по икономика и енергетика в Народното събрание Мартин Димитров. Според другия съпредседател на сините Иван Костов решението е историческо за България и връща страната отново на пътя на европейските ценности.

Костов бе един от първите политици, който приветства това становище на държавата. Бившият премиер каза още, че ще поиска Народното събрание да потвърди решението на Министерския съвет, за да се пресече възможността след време да се върнем отново към проекта за АЕЦ "Белене".

Това немотивирано решение е едно от фаталните на правителството на ГЕРБ за България, икономиката и енергетиката, заяви от своя страна лидерът на БСП и бивш премиера Сергей Станишев.

Поевтиняване или поскъпване на тока?

Най-доброто решение за България е този реактор, по който се работи и в който са инвестирани доста сериозни публични средства на българските данъкоплатци, или да бъде сложен в "Козлодуй", или да бъде продаден, ако има добра оферта, каза Мартин Димитров. Едно такова решение ще бъде 2-3 пъти по-евтино в сравнение със строежа на "Белене" и съответно токът, който ще произвежда, ще бъде поне 2 пъти по-евтин от тока, който ще бъде в "Белене", посочи той.

Точно противоположното мнение изказа Станишев, според когото токът ще поскъпне драстично, тъй като цената на електроенергията, произвеждана от природен газ, е значително по-висока от тази на ядрения ток. Според него отказвайки се от ядрена централа, която по всички международни стандарти се води за собствен източник на енергия, и строейки централа, която ще работи с руски газ, България на практика увеличава зависимостта си от Русия.

Според Мартин Димитров вече има предварителен доклад на консултанта по проекта HSBC, който за съжаление се четял само от правителството. Явно е неубедителен за строителството на централата, предположи той.

Според бившия министър на икономиката и енергетиката от кабинета "Станишев" Румен Овчаров пък докладът на HSBC по-скоро доказвал, че проектът е икономически ефективен и произвежданата от АЕЦ "Белене" енергия може да се търгува на регионалния пазар, за който е доказано, че изпитва дефицит.

"Нас бързи срокове не ни вълнуват, защото балансът е подсигурен до 2025 година, т. е. хората, които искат бързи решения, заблуждават гражданите на нашата страна, че едва ли не сме в някаква кризисна или друга особена ситуация и трябва да се търсят бързи решения", заяви Мартин Димитров.

Сините подкрепят идеята в Белене да има газотурбинна централа вместо АЕЦ – както се оказа, такова решение е взето още от кабинета на Димитър Попов по предложение на тогавашния финансов министър Иван Костов.

Костов показа пред бТВ решението от 28 август 1991 г., с което се спира изграждането на АЕЦ "Белене" и се отрежда да бъде проучено дали да не стане площадка за изграждане на парогазова централа или/и да се създаде икономическа зона.

Разнообразяват ли газовите връзки доставките?

"Вероятно като начало газовата централа ще работи с руски газ, но ако бъде направена връзката с Турция и с другите съседни страни, ние ще можем постепенно да диверсифицираме доставките на природен газ. Хубавото на една газова централа е, че няма тези огромни инвестиции, които са характерни за атомните, от друга страна – може да работи с газ, внесен от където и да било, а и така ще се използва площадката в Белене", коментира лидерът на СДС Мартин Димитров.

Той напомни, че страните, които намалиха цената на руския газ, са имали или са изградили връзки със съседни държави, т. е имало е алтернатива. Според Мартин Димитров изграждането на връзката с Турция трябва да бъде приоритет. Изчисленията му сочели, че това може да стане за година, година и нещо, при добро желание.

От БСП обаче посочиха, че лично премиерът е информирал депутатите от икономическата комисия, че за строежа на тази връзка Турция е поставила условия България да купува от нея газа, а не да транзитира свои доставки, осигурени от алтернативни източници. 70 процента от газа в Турция е руски и ако се съгласим на тези условия, ние ще внасяме пак суровина на "Газпром", но не по съществуващата тръба, а по нова, за която ще се изхарчат излишни пари, посочи Румен Овчаров.

"С изграждането на VII реактор в АЕЦ "Козлодуй" произвежданото електричество ще струва по-евтино“, заяви и директорът на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов. "Връзките между новия обект и енергийната система на страната са изградени и те на практика няма да струват нищо. След като няма да се строи допълнителна инфраструктура, няма как токът да не е по-евтин", допълни той като отново напомни, че процесът на лицензиране на площадката и всички останали дейности ще отнеме години.

Повече ефективност вместо повече електропроизводство

Костов коментира, че сега България произвежда повече електроенергия на глава от населението, отколкото Италия, и с тази електроенергия произвежда десет пъти по-малко брутен вътрешен продукт. "Тоест , възможностите с енергийна ефективност да се оползотвори много по-добре произвежданата електроенергия и същевременно да се произведе много повече благосъстояние за хората, са огромни, десет пъти", коментира бившият премиер пред бТВ.

Вече по-евтино излиза да се въведат новите технологии, отколкото да се изгражда нова атомна централа, каза лидерът на ДСБ.

Освен това не можем да разчитаме, че ще изпълним европейските стандарти за ядрена безопасност, ако създадем проектна компания само с руснаците, което много пъти е казвано и от премиера Борисов, каза още Иван Костов.

По думите му, сегашният министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев още като депутат е защитавал тезата за инвестиции в енергийна ефективност.

"Това означава саниране, изолиране и смяна на дограмата на всички обществени сгради – болници, училища и административни учреждения. Това важи и за домовете на хората, като за това може да помогне и държавата. Енергията трябва да се икономисва, защото тя е скъпа. Така консумацията ѝ ще спадне с 20-30%”, каза Костов.

Той припомни и анализа на бившия руски зам.-министър на ядрената енергетика Булат Нигматулин, според когото АЕЦ "Белене" е проект, ненужен и за България, и за Русия, тъй като носи големи икономически рискове и за двете страни, тъй като не може да възвърне направените в него инвестиции.

БСП: Русия защити своите интереси, България - не

Според Станишев с решението за отказ от АЕЦ "Белене" Русия е защитила своите интереси, а България не е успяла да стори това.

"Това ми изглежда като байганьовски тарикатлък на човек, който се опитва да направи всички доволни, а всъщност всички са ощетени", коментира Румен Овчаров. Според него Борисов е заблудил Русия с обещания да ѝ даде да строи газова централа в Белене и обещания за "Южен поток". САЩ са излъгани, че се спира ядреният проект, но всъщност се увеличава доминацията на руския газ на нашия пазар, а българският данъкоплатец – че за 6 години ще се изгради седми блок на АЕЦ "Козлодуй", посочи бившият министър. По думите му за това са нужни поне 12 години за привеждане на площадката в необходимото състояние и за лицензиране на проекта от Агенцията за ядрено регулиране.

Приказката за VII блок в АЕЦ "Козлодуй" е поредната димка, която на практика трябва да омекоти удара от преминаването в режим на ликвидация на атомната енергетика в България. Някой очевидно е заинтересован да унищожим ядрената енергетика в България, за да се развива тя на други места, коментира още Овчаров.

Аз малко трудно схващам логиката и на Мартин Димитров, и на Иван Костов, които твърдят, че когато реакторът се монтира в "Козлодуй", за разлика от монтирането му в "Белене", изведнъж ставаме енергийно независими от Русия. Още по-трудно мога да разбера защо, когато реакторът е в "Белене", няма пазар за неговата електроенергия, а като се премести в "Козлодуй" - вече има пазар. Това е най-циничен начин за поредното хвърляне на прах в очите на българския народ, коментира Овчаров.

Той обясни ,че площадката на Белене е специално изграждана за строителство на атомни централи и "до голяма степен тази инфраструктура е готова", докато площадката на Козлодуй "съвсем не е чиста".

Газ от космоса

Според него правим голяма услуга на "Газпром" с изграждането на газотурбинна централа в Белене.

Колегата му Петър Димитров, също енергиен министър в кабинета "Станишев", коментира, че България няма други алтернативи за газови доставки освен Русия.

"Нямаме нови договори, нямаме никаква представа какво ще стане с доставките на газ за България и при такова взаимодействие с Русия, аз поне не съм оптимист за цената на газа", каза Петър Димитров.

"Един от аргументите да не се прави "Белене" беше, че ще струва скъпо присъединяването (към енергийната мрежа). Питам се сега ще бъде ли присъединена газовата централа или с радиовълни ще се предава електрическата енергия”, заяви той.

“Също така непрекъснато се повтаря рефренът, че сме много зависими от Русия и искаме да намалим тази зависимост. Тази газова централа с газ откъде ще работи? От космоса или от Русия?”, попита иронично депутатът.

Той обясни, че по този начин увеличаваме зависимостта от един привършващ източник на енергия, какъвто е газът, и се отказваме от една енергия, която Европейската комисия е класифицирала като независим източник на енергия.

Меглена Кунева приканена да признае грешка с решението за втората АЕЦ

Иван Костов каза още, че решението за възстановяване на проекта за АЕЦ "Белене" е взето през 2002 г. от кабинета на Симеон Сакскобургготски без да се посочват ясни аргументи. Той вметна, че по това време министри са били настоящият председател на движение "България на гражданите" Меглена Кунева и Даниел Вълчев.

"Напомням го, защото искам да дам възможност на хората сами да преценят от кога е нейната (на Кунева -бел.ред.) дяснополитическа и евроатлантическа ориентация, защото това решение отваря безспорно възможността да се извършват гигантски разходи, и те са извършени, и не по вина на управлението на ГЕРБ, а са извършени по вина на това решение. Извършени са около 500 милиона допълнителни разходи, за да се образува онзи гьол, за който говореше министър-председателят Борисов", каза Костов.

Той напомни, че ДПС, които бяха коалиционен партньор и в кабинета "Сакскобургготски", и в кабинета "Станишев", наскоро се обявиха срещу проекта "Белене", обявявайки го за "патриотична авантюра".

Според Костов е добре, ако и други обявят, че решението за изграждане на "Белене" е било грешка, "защото признатата грешка означава невъзможност на други да я повторят".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес