Сините настояха пред ЦИК да облекчи отварянето на избирателни секции в чужбина

Синята коалиция настоява ЦИК да преразгледа своето решение и да даде възможност на българските консули да отварят избирателни секции, дори ако не са събрани предвидените в закона 100 заявления за гласуване.

Това се посочва в декларация на предизборния щаб на коалицията, изпратена във вторник до медиите.

Поводът е, че със свое решение ЦИК е отменила предвидената в изборния закон разпоредба, която позволява на консулите да отварят секции за вота на 5 юли по тяхна преценка, дори и да няма събрани необходимите подписи.

Въпросът по какъв начин ще се отварят секции за гласуване зад граница бе сред дискутираните и по време на приемането на поправките в закона преди около два месеца и тогава мнозинството надделя, като постанови урни да има в големи градове, където живее голяма група български граждани или където в дипломатически представителства са получени над 100 заявления.

"Призоваваме българските граждани по света, които желаят, но няма да могат да упражнят правото си на вот на 5 юли, да се разгневят. Призоваваме ги да убедят своите близки и познати в страната да гласуват, за да не се повтаря тази срамна изборна дискриминация на българите в чужбина", заявяват още от Синята коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България