Сините настояха за поименно гласуване на министрите

Веднага след като станаха ясни номинираните от Бойко Борисов за министри, сред които и депутата Божидар Димитров като министър без портфейл, съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров обяви, че ще настояват гласуването на Министерския съвет да стане поименно, а не ан блок. Така на сините няма да се налага да подкрепят агента на Държавна сигурност Божидар Димитров за член на новото правителство.

РЗС и "Атака" не поставиха никакви условия, за да гласуват правителството, като националистите на Волен Сидеров дори приветстваха министерската номинация на сегашния шеф на Националния исторически музей.

Нито формалният лидер на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов, нито председателят на партията му Цветан Цветанов, виждат някакво противоречие във факта, че току що забраниха хора от ДС да влизат в ръководствата на парламента, на комисиите му и дори да бъдат членове на спецкомисии, а в същото време изтеглят такива хора в изпълнителната власт, която провежда държавната политика.

Божидар Димитров - неприятна изненада за сините

"Да се надяваме, че това правителство ще бъде успешно, защото се прави в много тежка ситуация. Специално Божидар Димитров е неприятна изненада за нас. В сряда българският парламент по предложение на Синята коалиция гласува решение, с което бившите сътрудници на ДС не могат да заемат постове в НС. Затова започнаха да стават направо министри", коментира пред репортери Мартин Димитров.

Според него единственото "чисто и почтено" решение в тази ситуация е министрите да се гласуват поотделно, при което Божидар Димитров няма да получи подкрепата на сините. По думите му Синята коалиция ще подкрепи бъдещия премиер и структурата на правителството, които се гласуват отделно.

Божидар Димитров е бил последователно секретен сътрудник на Първо главно управление и агент на Второ главно управление на ДС, като е използвал псевдонимите Кардам, Тервел и Телериг.

Борисов: С тях ли да се съобразявам?

"Ще върна мандата и да отиваме на нови избори, ако отсега почват с номерцата си", каза Бойко Борисов пред бТВ по повод позицията на Синята коалиция.

Този позиция според него била лицемерна, тъй като по думите му "в техните правителства имаше много агенти", а в бъдещия Министерски съвет щял да бъде само един.

"От три години Божидар Димитров е до мен, когато се биех с Татяна Дончева за кмет на София. Издал е над 30 книги, води предавания по телевизията, изцяло познат на обществото, обичан от българите,  описа Борисов бъдещият министър без портфейл и добави, че няма да остави "да се гаврят с Божидар, с моите приятели, които са били с мен, когато съм воювал да правя ГЕРБ".

"Костов има пет, Мартин има десет депутата. С тях ли да се съобразявам да ми извиват ръцете", попита Бойко Борисов и съобщи, че лично се е обадих на сините лидери, за да им каже "да не правят такива неща".

"Ще върна мандата, нека да правят коалиция с БСП и ДПС щом искат. Или нови избори, или да върнат БСП и ДПС на власт, или да ме подкрепят – това са трите възможности", заключи бъдещият премиер.

"Номинирал ме е, приятел ми е и аз приех"

"Номинирал ме е, приятел ми е и аз приех, тъй като познавам проблема и наистина мога да работя", коментира в четвъртък Божидар Димитров. Той посочи, че с  Борисов отдавна обсъждат въпроса, че трябва да отговаря за българите в чужбина, но едва преди ден е разбрал, че длъжността му ще бъде министър без портфейл. 

На въпрос дали постът не се създава само за него, Божидар Димитров отговори: "Ако приемем, че 4 милиона българи са излишни, тогава и министерството е излишно".

"Страшно много работа е - гражданството, зелените карти, училищата, културно-историческото наследство в тези региони, укрепване на националната идентичност", добави той.

Димитров коментира още, че ще се раздели с мечтата си да е депутат, още повече, че ще има много по-малко права от обикновен гражданин.

Според него ГЕРБ не прилага "двоен аршин" спрямо хората на бившата ДС, защото лустрационен закон в България няма и приетите от Народното събрание ограничения важат само за депутатите.

За РЗС и "Атака" министър-агент не е проблем

Ще подкрепим кабинета, "ако ще в него да има петима министри агенти на ДС", съобщи лидерът на РЗС Яне Янев, чиято партия преди това подкрепи лустрационните текстове в парламентарния правилник. Янев поясни ,че по конституция министър-председателят сам си съставя правителството и носи отговорност за него.

Същевременно обаче Янев обяви, че до два месеца РЗС ще внесе редица лустрационни текстове, тъй като не можело "агенти на ДС да стават дори и кметове".

Лидерът на РЗС допълни, че, ако в администрацията на новия кабинет има криминално проявени, партията ще информира за това премиера и ще запази мълчание за 180 дни. "Ако дотогава няма предприети действия от премиера, ще информираме обществото", каза Янев. Според него "някои хора се опитват да пробутат кадри" на Борисов, а той не бил "свръхчовек да знае кой какъв е".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров изрази надежда, че Борисов е направил добър екип. Той предположи, че искането на Синята коалиция за гласуване по отделно няма да бъде прието, защото това противоречи на практиката.

"Нямам нещо лично против Божидар Димитров. Познавам го от години. Познавам го и като човек със сериозни заслуги за историята на България, за популяризиране на българската история", коментира Сидеров.

Според него създаването на министерски пост за българите в чужбина е добра идея.

БСП няма да подкрепи правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, а позицията на партията ще бъде окончателно уточнена през следващите няколко дни, каза депутатът от левицата Ангел Найденов.

Според него Бойко Борисов не трябвало да има "задкулисни споразумения и зависимости" от партиите, заявили подкрепа за правителството му.

Зам.-председателят на ДПС Юнал Лютфи каза, че в неделя ще решат окончателно позицията си по гласуването на новия кабинет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?