Сините обвиниха МВР в “полицейски произвол”

Сините обвиниха МВР в “полицейски произвол”

Акцията на МВР срещу тракерите zamunda.net и arenabg.com е “полицейски произвол”, заявиха СДС. В поддържането на тракери само по себе си няма нищо незаконно и “сериозното недоволство” на потребителите на тази технология е “напълно справедливо”, коментира във вторник зам.-председателят на партията Стефан Иванов

В края на миналата седмица след заповед на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” основните Интернет-доставчици начело с БТК започнаха да филтрират достъпа на своите клиенти до arenabg.com. При акция на антимафиотите бе арестуван и собственикът на сайта Елиан Гешов. Три дни по-късно голяма част от доставчиците размислиха и възобновиха достъпа до тракера.

“Ние сме на мнение, че кражбата на интелектуална собственост е чумата на съвременното общество, но начинът, по който правителството проведе своите действия, показа, че то е неспособно да се справи с този проблем. Такива тракери се поддържат в цяла Западна Европа и САЩ”, каза още Стефан Иванов.

В отговор на въпрос на Mediapool той заяви, че партията няма да подкрепя официално протеста на торент-потребителите на 22 март, защото те нямат определени искания към партийните централи.

“В лично качество обаче аз съм готов да отида на този протест”, заяви още Стефан Иванов. Лидерът на партията Петър Стоянов добави, че СДС не може да си позволи да яхне протеста като му придаде политическа окраска. Той обаче също определи исканията на торент-потребителите като справедливи.

Кебапчийско котарачене

Изключително откровен коментар направи Петър Стоянов по продължаващия отлив на ключови фигури от партията. Последното е на Елеонора Николова, депутат от ОДС, доскоро член на НИС и поддръжник на Стоянов. В понеделник тя обяви, че напуска СДС и става независим народен представител.

“За тези процеси на напускане и присъединяване в Пловдив има много хубава дума – кабапчийско котарачене. Това е, когато пуснете един котарак в една кабапчийница и той обикаля между масите в търсене на някое изпаднало по-голямо кюфте или кебапче. С това разбира се, не визирам никого”, каза Стоянов и се усмихна многозначително.

Той уточни, че въпросът с напускането на Елеонора Николова не е бил обсъждан на заседание на НИС, защото дневният ред е съдържал “много по-сериозни теми”.

Преди няколко месеца Николова стана учредител на гравитиращото около столичния кмет Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ движение “Европейски демократичен път” (ЕДП), заедно с напусналите съответно ДСБ и ДП Димитър Абаджиев и Мария Капон. ЕДП помага на ГЕРБ да се позиционира в дясното политическо пространство.

В СДС остава неизвестно и как ще се развие казуса с номинацията на бившия лидер Надежда Михайлова за евродепутат. Тя бе поставена на неизбираемо пето място в изборната листата, но заяви, че няма желание да бъде там.

“В неизвестност сме около това пето място, но имаме двама резервни кандидати”, добави Стоянов.   

Споделяне

Още от България