Сините очакват съдебните битки срещу СДС да са в следващия доклад на ЕК

Сините очакват съдебните битки срещу СДС да са в следващия доклад на ЕК
СДС очаква липсата на съдебна регистрация на ръководство му да бъде тема на следващия доклад на Европейската комисия, заяви лидерът на партията Мартин Димитров в четвъртък след среща с посланици от ЕС. По думите му дипломатите са били много притеснени от забавянето на регистрация.

"Нечестната игра се развива с пълна сила и нашите европейски партньори са много, много притеснени и поставят въпроса дали в България въобще има работеща съдебна система", добави Димитров, който все още не е признат за легитимен лидер на СДС.

Той припомни, че през последните пет месеца след избора на новото ръководство , СДС е бил вкаран в повече от 10 съдебни дела, от които спечелил седем. "Въпреки всички създадени проблеми, Синята коалиция ще успее да се регистрира и за изборите за Народно събрание", добави Димитров.

Водачът на листата на Синята коалиция за евроизборите Надежда Михайлов заяви, че целта на атаката срещу СДС е да се подмени политическият дебат и да разколебае десния избирател.

Тя посочи, че е парадоксално именно тези, които са написали устава на партията сега да го оспорват, още повече, че основната движеща сила на атаките Пламен Юруков дори се отказа от състезанието за лидерския пост.

"В България има вулкан, който ще помете БСП и ДПС. Тези хора се самозабравиха. Те мислят, че са над закона, че за тях закона няма значение, но това никога не е водило до нещо добро за хората, които водят нечестната игра" посочи Димитров.

Софийският градски съд (СГС), заради чийто отказ да регистрира новото ръководство на СДС начело с Мартин Димитров, обяви във вторник, че замразява делото за неопределено време заради две висящи дела срещу вписването. Хаосът с двойното лидерство даде възможност на Пламен Юруков и Пламен Радонов да инициират серия от атаки срещу избраното на вътрешнопартийни избори ново ръководство.

Малко по-рано при представянето на листата за Европейския парламент лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че демократите няма да забравят "старанието" на някои хора да отнемат правото на десните избиратели да гласуват за синята коалиция.

Начело на листата е Надежда Михайлова, следвана от Светослав Малинов, Петя Ставрева, Стефан Тафров, Атанас Чобанов, Лъчезар Тошев и други.

"На тях разчитаме да работят за възстановяване на образа на България, който бе компрометиран по един жесток начин от БСП и ДПС. Те ще направят така, че България да бъде отново достойно приета на европейската сцена, да бъде фактор и авторитет, а не пример за корупция, каквато за съжаление е днес", заяви Мартин Димитров.

Лидерът на ДСБ от своя страна посочи, че ще работи с всички сили за водачеството на Надежда Михайлова.

Светослав Малинов призова хората да гласуват, защото повече от всякога нужда от силно гражданско участие.

Анастасия Мозер, лидер на Обединените земеделци и Йордан Нихризов, лидер на БСДП представиха кандидатите от партиите си – Петя Ставрева и Христо Чешмеджиев.

В листата на Синята коалиция влизат още Борис Станимиров, Давид Сукалински, Пламен Цветков, Ани Цветкова, Юсеф Дакак, Полина Кирилова, Христо Чешмеджиев, Айрин Ибрямова, Теодор Страшимиров, Росица Рачева, Атанас Енгьозов.

Официално предизборната кампания на Синята коалиция за изборите за ЕП ще бъде открита в събота в НДК.

Споделяне

Още по темата

Още от България