Сините още се надяват Борисов да им даде шанс да го подкрепят

Шансовете да подкрепим Бойко Борисов в София си остават същите, каквито бяха и преди вчерашната декларация на ГЕРБ. Това заяви в петък лидерът на СДС Пламен Юруков, след като преди ден ГЕРБ отхвърли “ултиматума” на синята партия да оттегли свои кандидат-кметове и да подкрепи досегашните сини “успешни кметове”, срещу което СДС да застане зад Борисов в София.

Не може да се смята, че разговорите с Бойко Борисов са прекратени С него никога не сме се карали, но след срещата, която проведохме, ГЕРБ започна "една изключително агресивна политика към 39-те успешни кмета на СДС", поясни Юруков пред репортери.

"Нормално е, когато се обсъжда едно сътрудничество, да има условия, но всеки използва терминология спрямо това, откъде идва - когато идваш от охранителния бизнес, тогава можеш да използваш думи като "рекет" и "извиване на ръце", но за мен това е обсъждане на условията за едно сътрудничество", коментира Юруков.

“Високата популярност не винаги е гаранция за професионализъм и затова ние искахме с подкрепата си за г-н Борисов да ги съчетаем тези две неща - неговата висока популярност с професионализма на нашите кадри”, обясни лидерът на СДС пред БНР.

Същевременно Борисов изрази “съжаление”, че новият лидер на СДС е направил “три-четири хода”, които са объркали всички. Според него “приказките за милиционери в ГЕРБ”, показват зависимостта на Юруков от Ахмед Доган. В пряк текст кметът обясни, че него го интересува СДС – София, а не коментарите на Юруков.

По-рано Борисов сравни лидера на СДС с “извънземен”, а партията му – “троянски кон” на ДПС, а после обясни, че двамата с Юруков имали “чудесна комуникация” и може да му се обади да му се извини, ако го е обидил.

Юруков не е искал общинска листа 50:50

В петък Юруков съобщи, че СДС са изпратили писмо до ГЕРБ, съдържащо решението на НИС с поставените условия. До дни сините очакват насрочване на нова среща, на която да обсъдят проблемите между структурите на двете партии в страната. Според Юруков ГЕРБ са избързали с декларацията за отхвърляне на “рекета” от страна на СДС. По думите му шансовете СДС да подкрепи Бойко Борисов остават, докато се подпише споразумение.

Той отрече да са искали да си поделят поравно местата в общата общинска листа на СДС и ГЕРБ, както заяви в четвъртък председателят на ГЕРБ Цветанов.

Аз разговарях с Борисов, не сме говорили за никакви проценти, за никакви три-пет-осем. Ако Цветанов е имал намерение да прави някакви сметки, то това са били негови намерения, каза Юруков.

Той нарече странни ходовете на ГЕРБ във Варна, Видин и Монтана, където са издигнали свои кандидати за кметове, а не са подкрепили тези на десните партии, с което разпиляват десни гласове.

Сините кметове са на “статуквото”

Междувременно Бойко Борисов потвърди в петък пред БНТ, че не може да изтегли своите кандидати, защото “успешните кметове” на СДС са на “статуквото” и то трябва да бъде променено. Това обаче не пречело да се работи с представителите на СДС след изборите.

Борисов призна, че реално за две години не е променил по никакъв начин статуквото на СДС в Столична община от времето на Софиянски.

“Минко Герджиков, кандидатът на СДС на миналите избори, аз го оставих като първи заместник мой. И той ще продължи да работи с мен докато съм кмет. Аз винаги съм бил много отворен към тях и сме работили добре. Аз победих в миналите избори, но като отидох в кметството, не казах на СДС -вижте, вие спечелихте 4 или 5, или колко процента, дайте сега вашите районни кметове, вашите зам.-районни кметове, вашите представители в бордовете на директорите, ще ги обърнем и ще са 70 процента мои и 30 ваши, защото аз съм ги победил”, обясни Борисов пред БНТ.

В очакване на хабер от ГЕРБ, ръководството на СДС изпрати без отговор за подкрепа и лидера на Демократическата партия (ДП) Александър Праматарски, който в петък отиде на “Раковски” 134 да предложи кандидатурата на Константин (Тити) Папазов за столичен кмет.

На излизане Праматарски изрази впечатлението си, че СДС смятат да издигат свой самостоятелен кандидат. Според него десните партии са твърде закъснели със сроковете, а всеки изминал ден работи за медийния PR на Бойко Борисов.

Единственото нещо, което бе обявено със сигурност е, че кампанията на Папазов започва в неделя. Това обаче не означавало, че той няма да бъде оттеглен, ако се появи по-достоен кандидат в дясно.

Споделяне

Още по темата

Още от България