Сините призоваха Борисов да спре ограниченията за ВЕИ върху ниви

Сините призоваха Борисов да спре ограниченията за ВЕИ върху ниви

Премиерът Бойко Борисов да "разгледа" промените в два закона, свързани със земеделските земи, и да се намеси преди второто им четене, настоя в сряда лидерът на СДС и съпредседател на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров, след като парламентът прие оспорваните от почти всички политически сили корекции на първо четене. Според “Синята коалиция“ те са лобистки.

Поправките предвиждат забрана на строежа на вятърни и соларни паркове върху ниви от първа до четвърта категория. Ограниченията обхващат и поливните площи.

Изрично се предвижда министрите на земеделието и на регионалното развитие да издадат наредба за застрояване в нивите на обекти, нужни за обработването им, без промяна на предназначението на съответната територия.

Законопроектът предлага решенията за проекти за използване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) да ставан невалидни, ако година след издаването им не е поискана промяна на предназначението на земите за изграждането на съответните съоръжения.

Според сините тези поправки "защитават тесни икономически интереси едва на 3 процента от ползвателите на земеделски земи (едри арендатори). "Предлаганите промени са откровено лобистки и нарушават конституцията и изконното право на собственост на българските граждани", пише в писмо на Синята коалиция до Борисов. В него се припомня, че премиерът се е намесил "ефективно", когато имаше подобни лобистки предложения, свързани с превоза на деца и задължителните законови изисквания за тяхната сигурност.

"Затова сме убедени, че и този път няма да допуснете текстове, които да уронят престижа на Народното събрание и правителството и ще настоявате за отпадане на тези безпринципни текстове, които погазват правата на стотици хиляди български граждани", се казва още в писмото.

Съд или президентско вето

Както преди ден, така и сега сините обявиха, че ако промените минат и на второ четене ще сезират Конституционния съд, който според тях ще ги върне. Президентът пък щял да наложи вето, тъй като те "откровено" нарушавали основния ни закон.

Преди изявлението на Димитров в зала на първо четене с гласовете на ГЕРБ и "Атака" минаха спорните текстове в Закона за опазване на земеделските земи.

В дебата в пленарна зала отново се чуха тезите, както на десницата, така и на левицата, че предлаганите промени от мнозинството, обслужват едри арендатори на земи и "задушават" дребните.

Обвиненията към ГЕРБ в "лобизъм" накараха председателят на НС Цецка Цачева да излезе на трибуната и да се опита да защити предложенията.

"Вие, които не приемате законопроектите на ГЕРБ, кои собственици на земеделски земи защитавате – онези, които имат по 10, 15, 30, 100 дка или юридическите лица, които притежават над 5000 дка?", попита тя.

По думите на Цачева инвестиционните дружества в асоциация на собствениците на земеделска земя имат за основна цел изкупуване на земеделска земя, нейната комасация, отдаване под наем или аренда.

"Ние искаме да се противопоставим на тази асоциация на собствениците на земеделска земя, в която членуват няколко крупни собственици на земя. Тези акционерни дружества ли защитаваме? Мисля, че не защитаваме тях", каза Цачева.

Тя призна, че текстовете не са "съвършени" и че могат да се "редактират" между първо и второ четене.

"Категорично не защитавам никакви лобита. Българската земя трябва да се обработва и трябва да дадем възможност на онези, които обработват земята да не бъдат потискани икономически от лобита", декларира Цачева.

Нивите само за земеделие

Депутатът от левицата Георги Пирински от своя страна заяви, че конституцията повелява обработваема земя се ползва само за земеделски цели. "Промяна на предназначението се допуска само при определени условия. Нашата задача е да създадем такива норми, които да защитят конституционната норма и обществения интерес", смята той.

Иван Иванов (Синята коалиция) пък коментира, че в страната има "5 милиона декара пустеещи земи от първа до четвърта категория и само на 60 000 дка от тях могат да се изградят възобновяеми енергийни източници. Това е 0.05% от земите".

"Защо забраната касае само възобновяемите енергийни източници и излиза, че голф-игрища могат да се строят, но не и възобновяеми енергийни източници", попита Иванов.

По думите му България има ангажименти относно развитието на възобновяемите енергийни източници в ЕС. По думите му никъде в ЕС няма практика за ограничение за изграждане на възобновяеми енергийни източници на определени площи.

Иванов посочи, че в България има само две области, където може да се развива производството на енергия от ветрогенератори - Източна Добруджа и Северното Черноморие, както и в района на Стара Загора и Сливен. Няма да подкрепя промените в закона, допълни той.

Законопроект без ВЕИ-стратегия

Петър Курумбашев от левицата настоя премиерът да изтегли законопроекта. Без да имаме приета стратегия за възобновяемите енергийни източници се предлага законопроект, коментира той.

"Слушаме само какво ще спираме. Кажете ни какво ще правим? С такава политика ни остава да правим само Джулай морнинг", заключи той.

Според друг представител на левицата - Михаил Миков, със законопроекта откровено се прокарват интересите на бизнес кръгове, близки до правителството. Не става дума за защита на собствениците с 3000 до 5000 декара, става дума за конгломерати, за "октоподи" в земеделието, добави той.

С гласуването на този закон стойността на земите ще се намали, прогнозира от трибуната Павел Шопов от “Атака“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?