Сините тестват дали ГЕРБ са склонни да вземат разузнаването от президента

Синята коалиция е внесла в парламента законопроект за създаването на държавна агенция за разузнаването, съобщи за Меdiapool депутатът от СДС Димо Гяуров.

СДС и ДСБ предлагат военното и цивилното разузнаване да се обединят в една агенция, която да е подчинена на Министерския съвет. В момента служба "Военна информация" е към Министерството на отбраната, а Националната разузнавателна служба (НРС) е към президента.

Дейността на двете служби е регламентирана едва в няколко члена от военния закон. Идеята на Синята коалиция е двете служби да бъдат обединени в една агенция, както бяха слети контраразузнавателните служби в ДАНС. Председателят на разузнаването да бъде назначаван от премиера, а не с указ на държавния глава. Агенцията обаче ще се отчита пред президента, премиера и председателя на парламента.

Министърът на отбраната Аню Ангелов, който също лансира тази идея, вече обяви, че ще подготви отделен закон само за военното разузнаване. Той съобщи, че проектътозаконът за военното разузнаване ще започне да се пише от началото на следващата година и евентуално ще влезе в НС в края на пролетната сесия. Той трябвало да влезе в действие от 1 януари 2012 година. Така реформата на разузнаването ще изчака края на мандата на президента Георги Първанов, с когото военният министър е в непрекъснати разногласия.

Синята коалиция обаче изпревари военния министър. Димо Гяуров съобщи, че проектозаконът все още не е съгласуван с управляващата партия ГЕРБ.

Неофициално от парламентарната група на Синята коалиция коментират обаче, че подкрепата към закона ще е своебразен тест дали премиерът Бойко Борисов ще е склонен да си развали отношенията с президента Първанов.

По-рано тази година Борисов каза, че закон за НРС, НСО и военното разузнаване ще има, когато изтече мандатът на Първанов, защото, ако сега се приеме закон за службите, подчинени на президента, то щяло да се изтълкува като лична атака.

Освен това не е ясно дали ГЕРБ ще реши да посегне на президентски правомощия, с оглед на възможността догодина да има свой президент.

Идеята за сливането на цивилното и военното разузнаване вече бе коментирана от Първанов, който обяви, че не трябва да се експериментира в момент, в който и “Военна информация", и НРС са "в кондиция, вършат си добре работата".

Внасянето на закона става на фона на продължаващия скандал между министър Аню Ангелов и президента за новия шеф на военното разузнаване. Ангелов казва, че иска службата да бъде поета от външен за системата човек, за да бъде направена ревизия в нея, а Първанов държи на човек от системата.

Споделяне

Още по темата

Още от България