Синодът на Инокентий готов да съди България в Страсбург

Свещеници и миряни от т.нар. алтернативен Синод на митрополит Инокентий заявиха готовност да съдят държавата в Страсбург, след като миналата седмица с прокурорски постановления в цялата страна бяха запечатани ползваните от тях храмовете и църковни имоти.

В четвъртък вечерта на площад "Свети Александър Невски" в София свещениците от синода на Инокентий проведоха митинг - молитва "за защита на Българската православна църква от беззаконието на държавата", както обяви отец Камен Бараков.

Той обяви, че върви подписка в защита на свещениците от синода. Ще съдим държавата в Страсбург, заяви той. Натрупваме повече хора, които ще съдят държавата за нарушените си религиозни права, каза още отец Бараков. Според него основните виновници за това са министър председателят, президентът и вътрешният министър..

В молебена участваха неколкостотин миряни от София, Варна, Пловдив, Благоевград и Банско, както и около 50 свещеници от алтернативния Синод.

Взеха ни храмовете, но не могат да вземат храма от нашите сърца - с тези думи към събралите се хора се обърна митрополит Инокентий.

Сред присъстващите бяха Емануил Йорданов, Ергин Емин, Ваньо Шарков, Марио Тагарински, Йордан Нихризов, Евгений Бакърджиев, проф. Иван Славов, Вили Кавалджиев, Васко Кръпката и други.

Преди началото на молебена миряни се подписваха в три подписки. Първата бе за подкрепа на митрополит Инокентий, а в другите две се искаха оставките на патриарх Максим и на главния прокурор Никола Филчев.

Над 600 души са сложили имената си в подписките още в първите часове на организирането им.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: