Синодът няма да бърза да разгледа оставката на митрополит Йосиф

Синодът няма да бърза да разгледа оставката на митрополит Йосиф

Оставката на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф е била прочетена на заседанието на Светия синод в сряда, но митрополитите не са я разглеждали, защото Йосиф днес си е заминал за епархията.

Йосиф депозира оставката си в Синода след избора на Неофит за патриарх. Мотивите му бяха, че иска да помага на патриарха в работата му, като е съгласен да заеме поста началник на канцеларията му.

Владиката беше водеща фигура при подготовката на избора и при избирането на тримата кандидати за патриаршеското място. С дипломатичност Йосиф успя да наложи прагматизъм и Синодът преодоля тежките лобистки течения сред владиците. На патриаршеския църковен изборен събор делегатите успяха да вземат възможно най-доброто решение и от тримата кандидати да изберат най-приемливия за патриарх.

След заседанието на Синода в сряда, ръководено от Неофит, патриархът обясни пред журналисти, че оставката на Йосиф няма да се гледа преди лятната сесия на Синода и в отсъствието на митрополит Йосиф.

Запитан дали Американският митрополит ще се върне в София, за да му помага, патриарх Неофит отговори: "Живот и здраве, каквото той реши".

На въпрос кой сега ще бъде говорител на Светия синод, патриархът каза, че до това решение не се стигнало, защото не е останало много време на днешното заседание.

"Не е така лесно да се обсъди този въпрос, продължително време няма да има заседания на Синода и ще може да се помисли той по-внимателно и по-обстойно", заяви патриарх Неофит.

Той е склонен да обмисли идеята на медиите периодично говорител на Синода да отговаря на всички въпроси на журналистите. "Много е важно да се подбере подходящ човек за говорител на Синода, защото има нужда от правилна и точна информация, за да не се получават разномислия и разногласия", коментира патриарх Неофит, но беше уклончив за идеята да има постоянен пресцентър към Синода.

Споделяне

Още от България