Синодът опроверга Радев: Папата не е искал българската делегация да е само светска

Синодът опроверга Радев: Папата не е искал българската делегация да е само светска

Липсата на духовни лица в българската делегация при папа Франциск миналата седмица предизвика недоволство от страна на Светия Синод, който във вторник опроверга твърдението на президента Румен Радев, че Ватиканът е настоявал визитата да е само светска.

Във вторник Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний съобщи, че се е срещнал с папския нунций в България монсеньор Анселмо Гуидо, който е заявил, че "Ватиканът не се намесва в състава на държавните делегации, дошли на аудиенция при римския папа".

Монсеньорът обяснил, че обикновено подготовката на делегацията се съгласува с нунциатурата, но тази година и това не е било направено.

Тази година за пръв път в делегацията не бяха включени църковни дейци. По предварителна информация на Радио "Ватикана" в българската делегация е трябвало да участва и монсеньор Георги Йовчев, Софийско-Пловдивски католически епископ, но в крайна сметка той не е пътувал за Ватикана.

Пред вестник "24 часа" Радев заяви, че този път имало изискване на протокола на папата делегацията да бъде само държавна и светска.

"За да бъдем коректни, трябва да заявя, че това явно не отговаря на истината. Подобни нелепи оправдания обаче внасят напрежение в отношенията не само между българската държава и Ватикана, но и между Българската православна църква и Римокатолическата църква, което е недопустимо", заяви митрополит Антоний.

Още на 27 май той призова Радев да не променя практиката, тъй като визитата има своето символично значение - "делото на светите братя Кирил и Методий, на което продължител е Българската православна църква".

В българската делегация при папа Франциск бяха включени вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на културата Боил Банов, лидерът на "Воля" Веселин Марешки, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков и съпругата на държавния глава Десислава Радева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?