Синодът призовава Галактион да отнеме архонтската титла на Слави Бинев

Синодът призовава Галактион да отнеме архонтската титла на Слави Бинев

Даването на титлата архонт на бизнесмена Слави Бинев е действие конкретно на Старозагорската митрополия и всичко е решено там. В Светия Синод няма нищо известно за това, заяви във вторник русенският митрополит Неофит.

Говорителят на Светият синод каза още, че отнемането на архонството на бизнесмена, който получи сана преди две седмици от старозагорския владика Галактион в римската базилика “Санта Мария Маджоре”, е предрешено. Според Неофит взимането на титлата трябва да бъде извършено от този, който я е дал, за което Светият синод ще го призове.

На въпрос на Mediapool дали владиците са решили какво да правят с Галактион, след като той е взел решението за даването на титлата еднолично и зад гърба им, Неофит отговори, че митрополитът първо трябва да дойде на заседанието, да даде обяснение и след това решението ще бъде оповестено. Очаква се в сряда проблемът около “архонството” на Бинев пак да бъдат включени в дневния ред на Синода.

От понеделник в Синодалната палата текат заседания, на които Галактион не се появява, нито се обажда и владиците го обявиха за “църковно издирване”.

“Архонтска титла Българската православна църква (БПЦ) не може да дава, решението е самоволно и не допринася за добрите отношения между Източната и Западната църква”, обясни Неофит.

Той допълни, че Синодът не признава “архонството” на Бинев, тъй като не е “благословено” от него.

По повод неявяването на Галактион на започналото в понеделник заседание на Синода, Неофит каза, че владиците са го обявили за “църковно издирване”, за да го призоват да се яви, тъй като той е длъжен по канон да присъства на заседанията.

На среща в понеделник в Синодалната палата папският нунциий у нас Джузепе Леанца е споделил пред митрополитите, че е изненадан от даването на сана на Бинев и е заявил твърдо, че “католическата църква няма нищо общо с тази награда и не е давала съгласие това да става на територията на "Санта Мария Маджоре", коментира владиката.

Шефът на парламентарната комисия по вероизповедания  Огнян Герджиков (НДСВ) съобщи, че насрочва заседание на комисията в четвъртък, на което ще бъдат поканени представители на Синода, Министерството на външните работи, шефът на правителствената Дирекция по вероизповедания, за да “бъдат изчистени нещата”.

"Комисията нямаше да се занимава с този случай, ако проблемът не беше минал на междудържавно ниво”, обясни Герджиков.  Следващият ход трябва да е на Светия Синод, който трябва да се разграничи от този акт на Галактион, подчерта той. Защото даването на такива титли не е в практиката на нашата православна църква, допълни Герджиков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?