Синодът ще се моли за благодарност заради отхвърлянето на Истанбулската конвенция

Синодът ще се моли за благодарност заради отхвърлянето на Истанбулската конвенция

Светият синод приветства с благодарност и радост решението на Конситуционния съд, който обяви, че Истанбулската конвенция противоречи на конституцията. Според синода е взето "справедливо и конституционносъобразно решение", се разбира от негова позиция, изпратена до медиите.

Синодът припомня предишна своя позиция, според която конвенцията противоречи на православното учение за сътворението на мъжа и жената по Божий образ и подобие. Допълва се, че документът противоречи на обществения и правов ред в България.

Синодът призовава във всички храмове в България и извън нея да се отправи благодарствена молитва по този повод.

Синодът също така припомня, че със свое решение призова да се отправя усърдна молитва към Пресвета Богородица в храмовете и манастирите в диоцеза на БПЦ- БП против приемането на този международен договор от Народното събрание.
"Съдът е дело Божие, но до справедливото решение се стигна чрез усилията, вдъхновението, съвестта и мъдростта на много хора – духовници, учени, общественици, журналисти, юристи, представители на държавни институции, на политици, на мнозинството от благочестивия български народ. Всички те, водени от нравствените устои на обществото, стремежа за съхраняване на държавността и защита на бъдещето на България – нашите деца, се обединиха и отстояваха несъгласието си с въвеждането чрез международен договор на понятия и идеология, несъвместими с традиционния християнски морал на българския народ. Изпълниха се думите на Сърцеведеца - Господ Иисус Христос, „дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях“ (Мат. 18: 20)", се казва още в позицията на Св. Синод.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?